Naslovna » Izlasci » Proslava jubileja – 40 godina DKSG
40 godina DKSG

Proslava jubileja – 40 godina DKSG

Bogatim trodnevnim programom, od 16. do 18. septembra, Dom kulture Studentski grad (DKSG) obeležava 40 godina rada.

Programom „Trideset dana otvaranja – Beograd studentima“ DKSG je otvoren 24. maja 1974. kada je više od 20.000 studenata posetilo 44 programa iz svih oblasti stvaralaštva. Redovna aktivnost DKSG je počela u septembru 1974. i od tada do danas se kroz programe više redakcija, koje su tokom vremena menjale formu, ostvaruju glavni ciljevi: zadovoljavanje aktuelnih i razvijanje novih kulturnh potreba i kulturnih vrednosti studenata.

Program proslave 40 godina DKSG je koncipiran pre svega kao presek i promocija aktuelne produkcije DKSG iz oblasti filma, vizuelnih umetnosti, muzike, književnosti, pozorišta, izdavačke delatnosti.

Biće predstavljeni projekti Nova poezija, Oko Studenjaka, radionice Pametnik 2008/10, Ritam Studentskog grada i Novi studio, najnovija produkcija Akademskog filmskog centra, zatim, biće promovisani zbornik Restart: panorama nove poezije u Srbiji i knjiga fi fenomen Petra Aranđelovića i najavljen dokumentarni film Studengrad reditelja Daniela Mateića.

Takođe, deo programa je i Retrospektivna izložba plakata, fotografija, video materijala i izdanja DKSG i dokumentarni film o istoriji DKSG.

Jovan Mitrović, sin arhitekte Milana Mitrovića koji je projektovao zgradu DKSG, održaće predavanje o ovom biseru modernističke arhitekture, a studenti glume sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini (Zvečan – Kosovska Mitrovica) odigraće predstavu „Porodične priče“ po tekstu Biljane Srbljanović.

Jubilej će posebno biti obeležen besplatnim koncertom Ramba Amadeusa, Two Winettous & One More, u sredu 17. septembra od 20.30 na Letnjoj sceni DKSG. Rambo će po drugi put uveličati slavlje DKSG, predhodno je svirao na tridesetogodišnjici, što je upamćeno kao jedan od najvećih koncerata te sezone.

Program počinje 16. septembra od 14.00 akcijom čišćenja i oslikavanja zidova i drugih površina u DKSG, a kompletna satnica proslave 40 godina DKSG može se preuzeti sa www.dksg.rs. (danubeogradu.rs)