Naslovna » Porodica » Deca » Radost Evrope 2014 u Beogradu od 2. do 5. oktobra
Radost Evrope
Radost Evrope

Radost Evrope 2014 u Beogradu od 2. do 5. oktobra

Dečji kulturni centar Beograda organizovaće od 2. do 5. oktobra 45. susrete dece Radost Evrope iz 17 evropskih zemalja.

Deca iz beogradskih osnovnih škola ugostiće u svojim domovima vršnjake (uzrasta od sedam do 14 godina) iz Albanije, Belorusije, BiH, Bugarske, Letonije, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Francuske, Crne Gore i Češke.

Obeležavanje 25 godina od potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta je povod da tema ovogodišnjih susreta dece Evrope budu stihovi Ljubivoja Ršumovića iz knjige „Bukvar dečijih prava“. Izabrani stihovi su „Biće pravde na svetu, i znanja i lepote, deca će spasiti planetu, od mržnje i prostote“.

Zamenica sekretara za kulturu Gordana Predić zahvalila je na poverenju roditeljima iz zemalja učesnica „Radosti Evrope” koji su svoju decu dali građanima Beograda na poverenje, kao i roditeljima učenika beogradskih škola koji će u svoje domove primiti decu iz evropskih zemalja, ali i Odboru manifestacije i DKCB na pomoći u organizaciji ove manifestacije.

Beograd – dečja evropska prestonica

Manifestacija počinje u četvrtak, 2. oktobra, svečanim karnevalom, čija povorka će ići od Trga Republike do stadiona KK Partizan, gde će biti svečano otvaranje.

Istog dana u 18.00 biće otvorena, šesnaesta po redu, izložba radova prispelih na međunarodni likovni konkurs Radost Evrope. Radovi su dela dece iz celoga sveta, sa čak pet kontinenata.

PTT Srbija izdala je poštansku markicu sa radovima dece pod nazivom „Radost Evrope“. U petak će biti održan koncert „Susreti prijateljstva“ u DKCB-u. Prijem za učesnike manifestacije u Palati „Srbija“ biće u subotu, 4. oktobra, posle čega sledi sportsko-rekreativni dan na sportskim terenima JP „Ada Ciganlija“. Manifestacija se završava u nedelju, 5. oktobra, na Međunarodni Dan deteta gala koncetrom u Sava centru. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.