Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Trg Republike: Znakovni je IN, vreme je za nas
Znakovni jezik
Znakovni jezik

Trg Republike: Znakovni je IN, vreme je za nas

Gradska organizacija gluvih Beograda, povodom Međunarodne nedelje gluvih, 26. oktobra od 13.30 organizuje manifestaciju pod nazivom „Znakovni je IN, vreme je za nas“ na Trgu Republike.

Takođe, biće organizovana i šetnja članova organizacije, gluvih i nagluvih lica. Pored obraćanja predstavnika organizacije, održaće se i kulturno-umetnički program.

Ovom manifestacijom predstavnici organizacije žele da skrenu pažnju javnosti, donosioca odluka i medija na ovu kategoriju građana, njihove potrebe i probleme sa kojima se svakodnevno susreću, kao i da promovišu prava i potrebe gluvih, širenje svesti o zajednici gluvih i solidarnosti među njima. Ujedno, ovo je i prilika da se skrene pažnja na korišćenje znakovnog jezika, jezika gluvih, čija upotreba treba da se usvoji u Narodnoj skupštini do kraja godine.

Predviđeno je da šetnja krene iz sedišta organizacije, iz Ulice svetog Save 16-18 u 13.00 i da se u 13.30 stigne do Trga Republike, gde će se održati skup. Povratak u Klub gluvih je u 15.00, gde će se od 17.00 održati svečana akademija povodom ovog praznika. Članovi će nositi transparente svojstvene gluvima, na znakovnom jeziku.

Međunarodni dan gluvih se obeležava od 1958. godine, a ovo je treća manifestacija koja se obeležava na Trgu Republike (prethodne su održane 2011. i 2012. godine). Ove manifestacije su privukle veliku pažnju Beograđana koji su izrazili želju da upoznaju znakovni jezik i komuniciraju sa gluvim osobama, kako bi se uklonile komunikacione barijere. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.