Naslovna » BG svaštara » Ekologija » U subotu obilazak Botaničke bašte „Jevremovac“
Botanička bašta
Botanička bašta

U subotu obilazak Botaničke bašte „Jevremovac“

U okviru nastavka projekta „Potraga za prirodnim beogradskim blagom“, Udruženje Ekološki pokret Zemun, u subotu, 13. septembra od 10.00, organizovaće obilazak Botaničke bašte „Jevremovac“.

Posle prošlonedeljnog obilaska Velikog ratnog ostrva, građani će u nastavku „Potrage za prirodnim beogradskim blagom“, koja se organizuje drugu godinu zaredom, imati priliku da uživaju u plovidbi Savom i Dunavom, obiđu Zemunski lesni profil, kao i da istražuju „Jevremovac“ i Arboretum Šumarskog fakulteta, posle čega će biti organizovano i glasanje za omiljena prirodna dobra.

„Potraga za prirodnim beogradskim blagom“ jedan je od 32 projekata koji su finansijska sredstva za realizaciju dobila u okviru konkursa „Beogradu s ljubavlju“, koji je organizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Ukupni fond ovog konkursa za projekte iz oblasti zaštite životne sredine iznosio je 13 miliona dinara.

Botanička bašta „Jevremovac“ osnovana je 1874. godine, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik. „Jevremovac“ predstavlja jedinicu Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a prostire se na površini od oko pet hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi više od 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini više od 1500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka. Botanička basta obuhvata pored otvorenih površina, Staklenu baštu i prostorije Instituta za botaniku.

Svi obilasci su besplatni. Zainteresovani građani se mogu prijaviti na sajtu www.lagumica.org.rs ili na mail ekopokret.zemun@gmail.com, uz navođenje imena, prezimena i kontakt telefona, posle čega će dobiti informacije o mestu okupljanja i drugim detaljima u vezi sa izletom. Prijavljivanje traje do popunjavanja broja putnika. (danubeogradu.rs)

U nastavku „Potrage za prirodnim beogradskim blagom“:
20. septembar – Zemunski lesni profil „Široka staza“, Veliko ratno ostrvo i stanište malih vranaca (špic Ade Ciganlije), tura brodom i
4. oktobar – Arboretum Šumarskog fakulteta i svečana završnica projekta, pešačka tura.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.