Naslovna » Izlasci » Film » Vikend francuskog filma: Komedije
U dvorištu
U dvorištu

Vikend francuskog filma: Komedije

Od 12. do 14. septembra u velikoj sali Doma omladine Beograda i u bioskopu Fontana biće organizovana revija „Vikend francuskog filma: Komedije“.

U saradnji sa Francuskim institutom i TV 5 Monde, Dom omladine će pokušati da produži dobro raspoloženje Beograđana koje su doneli sa godišnjih odmora ciklusom najnovijih francuskih komedija.

Ove komedije su za svačiji ukus, romantične, crne, otkačene, intelektualne i sigurno će učiniti da vikend prođe sa osmehom.

Cena ulaznice za jednu projekciju je 200 dinara. (danubeogradu.rs)

Program

Petak, 12. septembar (21:00) – DOB
Subota, 13. septembar (21:00) – Fontana
U dvorištu (Dans la cour, 2014; 97’)
Režija: Pjer Salvadori
Igraju: Katrin Denev, Gistav Kervern, Fedor Atkin
Antoan je muzičar. Kada je napunio četrdeset godina, doneo je odluku da stavi tačku na svoju karijeru. Posle nekoliko dana lutanja, pronalazi posao domara jedne zgrade. Matilda stanarka zgrade jednog dana uočava pukotinu na zidu svoje dnevne sobe. Malo po malo, njena briga raste i pretvara se u opsednutost: šta ako se zgrada sruši ? „Inteligentan, živopisan, neodoljivo smešan sa dvoje veličanstvenih glumaca na vrhuncu svojih karijera, film koji će vas vrlo lako od urnebesnog smeha dovesti do suza.“ (Le Parisien)

Subota, 13. septembar (18:00) – DOB
Nedelja, 14. septembar (21:00) – Fontana
Vetar u listovima (Du vent dans mes mollets, 2012; 89’)
Režija: Karin Tarđe
Igraju: Anjes Žaui, Deni Podalides, Žilijet Gomber
U sendviču između roditelja koji je opsedaju ljubavlju i brigom, devetogodišnja Rejčel broji minute koji je dele od slobode. Sve do dana kada sretne nestašnu Valeri. „Smešan do suza, ovo je najlepši filmski poklon leta, a možda i godine!“ (Paris Match)

Subota, 13. septembar (20:00) – DOB
Petak, 12. septembar (21:00) – Fontana
Bal glumica (Le Bal des actrices, 2009; 105’)
Režija: Maiven
Igraju: Žan Balibar, Roman Borenže, Živi Depadje
Režiserka pravi film o glumicama, svim glumicama: poznatim, nepoznatim, intelektualkama, komičarkama, zaboravljenim. Snimajući baš sve, sa ili bez njihovog odobrenja, režiserka će se prepustiti ovim krhkim i okrutnim ženama. „Samoironičan, dinamičan, sa puno svežine i originalnosti ovo je jedan od najboljih filmova o ženama ikad snimljen.“ (20 minutes)

Nedelja, 14. septembar (18:00) – DOB
Subota, 13. septembar (19:00) – Fontana
Radiostars (Francuska, 2012; 100’)
Režija: Romen Levi
Igraju: Mani Paje, Klovis Kornijak, Daglas Atal

Grupa popularnih radio voditelja pronalazi rešenje za pad popularnosti njihove emisije – putovanje autobusom širom Francuske u cilju pronalaženja nove publike. Za ove arogantne Parižane, ovaj radio road trip će se pretvoriti u pravo inicijacijsko putovanje. „Politički nekorektan, često neodoljivo vulgaran, vrcavih dijaloga i sa plejadom odličnih mladih glumaca, ovaj film je zasluženo pobedio na festivalu komedije u Alp de Uezu.“ (Le Point)

Nedelja, 14. septembar (20:00) – DOB
Nedelja, 14. septembar (19:00) – Fontana
Devojka sa proslave 14. jula (La fille du 14 juillet, 2013; 88’)
Režija: Antonen Peretžatko
Igraju: Vimala Pons, Gregoar Tašnakian, Vensan Makenj

Hektor, koji je sreo Triket u Luvru za proslavu 14. jula, ima samo jednu stvar u mislima: da zavede devojku koja ga opseda. Najbolji način je da je odvede da vidi more zajedno sa Patorom i njenom prijateljicom Šarlot. „Ne samo da je film veličanstveni uspeh u svakom pogledu, on svojom ležernošću pomera granice i prelazi na teren gde retko ko ima smelosti da ide.“ (Cahiers du cinema)