Naslovna » Izlasci » Izložbe » Zigmar Polke: Muzika nepoznatog porekla
Zigmar Polke: Muzika nepoznatog porekla
Zigmar Polke: Muzika nepoznatog porekla

Zigmar Polke: Muzika nepoznatog porekla

Do 31. oktobra u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) biće otvorena izložba „Muzika nepoznatog porekla“ Zigmara Polkea.

Na izložbi će biti predstavljeno 40 gvaševa umetnika, slikara i fotografa Zigmara Polkea nastalih tokom 1996. kao rezultat saradnje između umetnika i Instituta za veze sa inostranstvom.

Oslanjanje na specifično shvaćenu dripping tehniku, kao i stripski formulisan crtež upotpunjen duhovitim nazivima, osnovna su karakteristika izloženog ciklusa dela, koji predstavlja neku vrstu rezimea dosadašnjeg slikarevog rada.

Izložba „Muzika nepoznatog porekla“ omogućava sagledavanje složenosti samog umetnika, njegove višeslojnosti kao i želje za eksperimentisanjem i širinom varijacija. Radovi pružaju uvid u opus koji ima jedinstvenu poziciju na savremenoj umetničkoj sceni, a sam Polke spada u najznačajnije nemačke umetnike posleratnog perioda.

Polke i njegova umetnost

Zigmar Polke (1941-2010) je jedan od najznačajnijih nemačkih predstavnika evropskog pop arta i suosnivač pokreta kapitalistički realizam. Bežeći sa porodicom pred Crvenom armijom iz Donje Šlezije stigao je 1945. u Istočnu Nemačku. Od 1953. Polke boravi u zapadnom Berlinu a potom u Diseldorfu, gde počinje njegovo zanimanje za umetnost.

Upisuje se na državnu akademiju gde mu, između ostalih, predaje i slavni Jozef Bojs. Godine 1963. zajedno sa Gerhardom Rihterom i Konradom Ligom osniva kapitalistički realizam, stilski pravac formulisan kao suprotnost mnogo poznatijem socijalističkom realizmu. Prvu samostalnu izložbu imao je 1966. u Galeriji Rene Bloka u zapadnom Berlinu, posle čega počinje njegov prodor na evropsku umetničku scenu.

Od ranih 60-tih godina kada počinje da se bavi umetnošću, Polke istražuje složeni odnos između stvarnosti u slici i stvarnosti oko sebe, umetnosti i svakodnevnog života. U tom smislu umetnik gradi distanciranu poziciju koja mu omogućava da razvije ironičan odnos prema neposrednom okruženju, a u likovnom smislu obrati pažnju na samo sredstvo izražavanja, odnosno plastički sloj dela.

Stvaralaštvo Zigmara Polkea je direktan odgovor na američku estetsku dominaciju, kao i komentar na umetničku doktrinu zapadne civilizacije vođene konzumerizmom. Tokom svog stvaralačkog veka, Polke je eksperimentisao sa velikim brojem stilova, tema i materijala, a poslednje dve decenije života bio je fokusiran na istorijske događaje i njihove savremene percepcije.

Polkeova umetnost, zajedno sa stvaralaštvom G. Rihtera, A. Kifera, G. Bazelitsa, J. Imendofa, označila je osamdesetih godina 20. veka povratak nemačkog slikarstva na svetsku umetničku scenu.

Dobitnik je brojnih nagrada uključujući i Zlatnog lava za slikarstvo na Bijenalu u Veneciji 1986.

******

Autor koncepcije izložbe: nemački istoričar umetnosti Gec Adrijani i umetnik Zigmar Polke. Kustos iz Muzeja savremene umetnosti: Svetlana Mitić. Izložba se može pogledati svakim danom, osim utorkom, od 12.00 do 20.00.

Izložbu su organizovali Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Institut za odnose sa inostranstvom iz Štutgarta i Gete Institut. (danubeogradu.rs)