Naslovna » Izlasci » Izložbe » Biblioteka grada Beograda: Beogradski oktobar 1944.
Beogradski oktobar 1944.
Beogradski oktobar 1944.

Biblioteka grada Beograda: Beogradski oktobar 1944.

Izložba „Beogradski oktobar 1944.“ u izlozima Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56) biće postavljena od 10. oktobra u 13.00.

Teško je tačno utvrditi koliko je puta u svojoj dugoj istoriji Beograd bio osvajan, razaran i nanovo izgrađivan. Ipak, u XX veku, po težini fašističke okupacije i po silini vazdušnih i artiljerijskih dejstava kojom je ona okončana, kao jedna od najtežih izdvaja se 1944. godina.

Izložba u izlozima Biblioteke grada Beograda obeležava sedam decenija od oktobarskih događaja koji su izmenili sliku našeg grada. Posebna pažnja posvećena je jugoslovenskoj i stranoj štampi iz Fonda periodike, ali i sačuvanim fotografijama snimanim neposredno, na beogradskim ulicama, u toku Beogradske operacije.

Spajanjem jedinica NOVJ i Crvene armije započet je zajednički prodor prema Beogradu. U noći između 13. i 14. oktobra, pošto su već slomile nemački otpor u Topoli i Mladenovcu, jedinice I armijske grupe NOVJ i IV gardijskog mehanizovanog korpusa Crvene armije, zauzele su Avalu.

Usledio je odlučujući, zajednički udar i proboj unutrašnjeg nemačkog odbrambenog pojasa. Napad na Beograd počeo je 14. oktobra. Posle jake artiljerijske pripreme iz 300 topova i 24 gardijska minobacača „kaćuše“ napadnuti su Banjica i Dedinje, Kijevo, Rakovica i Topčider.

Posle snažnih borbenih dejstava, 20. oktobra 1944. godine, Beograd je oslobođen od nemačke vojne sile. Radost na ulicama i vera u bolje dane vidljiva je na licima Beograđana…

Autor je mr Ljubica Ćorović, a izložbu će otvoriti Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda, i i Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.