Naslovna » Izlasci » Izložbe » Deveti Belgrade Design Week, od 6. do 11. oktobra
Belgrade Design Week
Belgrade Design Week

Deveti Belgrade Design Week, od 6. do 11. oktobra

Deveti Belgrade Design Week održaće se od 6. do 11. oktobra u staroj fabrici Staklopan, u Ulici Strahinjića bana 7-9, na Dorćolu.

Osnivač Belgrade Design Week-a, Jovan Jelovac, tim povodom je izjavio:
– Nastojimo da kreativna industrija i dizajn dobiju mesto koje zaslužuju u čitavoj svesti naroda, kao ozbiljan partner u vremenima krize. Ideja je da svaki dizajner bude nukleus novog početka i budućnosti ove zemlje. Jako je važno da u ovoj teškoj godini mi ne odustanemo i zato se trudimo da BDW bude neka vrsta ohrabrivača naroda. Naša poruka je „Stvori novu vrednost“.

Jelovac je ukazao na misiju BDW-a da usmerava pažnju javnosti na zapostavljene ikone domaće arhitekture, počevši od fabrike Kluz, Muzeja savremene umetnosti, hotela Jugoslavija, pa do stare farike Staklopan na Dorćolu, kojoj će nastavljajući tradiciju prethodnih godina, vratiti nekadašnji sjaj.

Centralni deo Belgrade Design Week-a predstavlja međunarodna konferencija Brand New World, koja se održava 9, 10. i 11. oktobra, na kojoj će govoriti predavači iz više od 20 zemalja, iz različitih kreativnih industrija – Massimiliano Fuksas, Zuzanna Skalska, Michel Rojkind, Tom Strala, Christian Kerez, BBH / Bartle Bogle Hegarty, Nicolas le Moigne, Guido Woska / Designit, Ido Garini / Studio Appetit, Gavrilo Bozovic / restons-serieux, Igor Kordey, Irena Kilibarda, Milos Dimčić, Kim Herforth Nielsen / 3XN, Satya Sheel / Metrovalley i drugi.

Festival će pratiti i program izložbi BDW DizajnPark, profesionalne radionice BDW DizajnLabs, kao i sada već tradicionalni projekat 100% Future Serbia, koji promoviše mlade dizajnere. Otvaranje 100% Future Serbia će biti održano 6. oktobra u KC Grad, dok će svečano otvaranje Belgrade Design Weeka biti 7. oktobra, u staroj fabrici Staklopan.

Ovogodišnji BDW održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Skupštine grada Beograda, Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije, a uz podršku ambasada i institucija Japana, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Meksika, Indije i Izraela. (danubeogradu.rs)