Naslovna » Izlasci » Film » DOB: Dani bugarskog filma od 2. do 5. oktobra
Dani bugarskog filma
Dani bugarskog filma

DOB: Dani bugarskog filma od 2. do 5. oktobra

U Velikoj sali Doma omladine Beograda od 2. do 5. oktobra biće predstavljen ciklus Dani bugarskog filma. Cena ulaznice je 100 dinara.

Bugarska kinematografija predstavlja veliku nepoznanicu za domaću publiku, mada je ova zemlja, baš kao i njena kinematografija umnogome slična našoj. Izlazak iz komunizma, tranzicija, moralni potresi i društvene promene samo su neke od tema kojima se Bugarska kinematografija često bavi.

U ovom izboru, jednom od prvih ikada napravljenih, domaća publika će imati priliku da vidi uglavnom recentnija ostvarenja koja su imala uspeha kako u zemlji tako i u inostranstvu. Od popularnih komedija, preko egzistencijalnih drama, dokumentaraca pa sve do koprodukcija sa internacionalnim zvezdama, ovaj izbor predstavlja dobar povod za upoznavanje naših suseda. (danubeogradu.rs)

Program

Četvrtak, 2. oktobar
(19.00) Svečano otvaranje
(19.30) Dugi put krokodila
(2011, 51 min, dokumentarni)
Reditelj: Pančo Cankov
Projekcija uz prisustvo reditelja
Uzbudljivi dokumentarac o šarmantnom avanturisti i tragaču za zlatom. Žeđ za slobodom naterala je Ljubu da pobegne iz Bugarske. Kod njega je to begstvo više pitanje instinkta, nego izbor. On je od tih ljudi, avanturista – državljanin sveta i sudbina ga baca svuda, gde postoje izazov, avantura i rizik. Prelazi granicu u toku sabora na Kalotini. Usled neverovatnih preokreta, prolazi kroz čitavu bivšu Jugoslaviju i za jednu noć uspeva da prepliva Jadransko more, uprkos buri i opasnosti od krvoločnih ajkula. Posle boravka u logoru u Italiji, putuje u Australiju, gde se neko vreme bavi rizičnim lovom na krokodile. Nailazi na knjigu „Zlatna reka“ i ona zauvek menja njegov život. Sluša o bezbrojnim nalazištima u Papui Novoj Gvineji i odlazi tamo. Dok istražuje džungli i prikuplja kolekciju od 2 000 drvenih maski shvata da su sloboda i zlato njegova sudbina i dok je živ, biće deo te avanture.

(21.00) Tilt
(2011, 93 min, drama)
Reditelj Viktor Čučkov,
Uloge: Javor Baharov, Radina Krdžilova, Ovanes Torosjan, Ivajlo Dragiev
Staš je sitan kriminalac koji se posle godinu dana provedenih u Nemačkoj vraća u Bugarsku koja je u punom procesu tranzicije. Pokušava da obnovi vezu sa Beki ali istovremeno sprema i posao koji bi trebao da mu obezbedi budućnost… Retko koji film na ovaj način progovara o tranzicionoj stvarnosti kao „Titl“.

Petak, 3. oktobar
(18.00) Stoičkov
(2012, 98 min, dokumentarni)
Reditelj i scenarista: Borislav Kolev
Film je dramatična priča o sportskoj karijeri i burnoj životnoj sudbini Hrista Stoičkova. Film razbija dosadašnje klišee o ovoj neobičnoj ličnosti i razotkriva osećajnog čoveka, skrivenog iza lika genijalnog fudbalera, sa svim njegovim protivrečnostima.

(20.00) Jarac
(2009, 112 min.)
Scenarista i reditelj Georgi Djulgerov
Uloge: Kristin Dimitrova, Ivan Brnev, Anđela Rodel, Ljubov Ljubčeva, Krasimir Dokov
Film je snimljen na osnovu novele „Jarac“ i po motivima stvaralaštva Jordana Radičkova, jednog od najznačajnijih bugarskih pisaca. U priči, koja je postala osnov scenarija, životinje su blagoslovene mudrošću, pronicljivošću i dobrotom. Jarac je pripovedač i junak priče. On silazi sa neba sa misijom – sprečiti ljude da pronađu blago koje je sakriveno u blizini traćansle svetinje. Oko potrage za blagom muškarac i žena, Bugarin i Amerikanka, sukobljavaju se u borbi svojih kulturnih predrasuda, da bi shvatili konačno da je bliskost između njih najveće blago.

Subota, 4. oktobar
(18.00) Migaracija palamide
(2011, 85 min, komedija)
Scenarista i reditelj Ljudmil Todorov
Uloge: Hristo Mutafčiev, Stefan Vldobrev, Vladimir Zombori, Velko Kanev, Ichak Finci
Film je savremena komedija koja pripoveda kako se dva oca i njihova dva sina koji se bore sa različitim životnim nedaćama čekajući bolje dane. no što ih održava toj neprestanoj borbi je nada u bolji život, ma koliko ona bila mala i nerealna. Jedna od najpopularnijih komedija u Bugarskoj poslednjih godina.

(20.00) Čast
(2013, 30 min, kratkometražni, drama)
Reditelj: Pavel G. Vesnakov
Igraju: Mihail Mutafov, Ani Bakalova, Svetlana Jančeva, Aleksandar Aleksiev
Film prikazuje jedan dan života Manola – generala u penziji, patrijarha porodice, u kojoj godinama uspostavlja svoj konzervativni moral i pravila. Ali danas on saznaje da je njegov unuk, koga je on podigao, gej. Pred njime je bitka, koja je sa samog početka izgubljena.

(20.30) Love.net
(2011, 109 min, romantična komedija)
Reditelj Ilian Dževelekov
Uloge: Vladimir Penev, Hristo Šopov, Diljana Popova, Mik Boks, Jordanka Kuzmanova, Lora Češmedžieva, Teo Avramov i dr.
Film prati nekoliko parova različitih godina, profesija i socijalnog statusa u pokušaju da svoj ljubavni život poboljšaju putem interneta, to jest sajtova za upoznavanje. To je priča o ljubavi u svim njenim oblicima – o neizbežnoj, mističnoj i neobjašnjivoj njubavi, ali i o površinskoj, brzo prolazećoj ljubavi.

Nedelja, 5. oktobar
(18.00) Ostrvo
(2011, 110 min, Bugarska, Švedska)
Scenarista, režiser i producent Kamen Kalev
Uloge: Ture Lindhard, Letisija Kasta, Bojak Velkova, Rusi Čanev, Mihail Mutafov, Alehandro Hodorovski
Danijl i Sofi su od četiri godine zajedno i žive u Parizu. Sofi, koja ništa nije naslutila, odlučuje da organizuje putovanje do Bugarske kako bi iznenadila Danijla. On je vodi na skoro pusto ostrvo u Crnom moru. Vrućina i malobrojni čudni stanovnici tog mesta počinju da utiču na njihovo ponašanje. Ostrvo postaje iskušenje za njihovu ljubav. Suptilna psihološka drama koja progovara o duboko skrivenim strastima. Film je snimljen na ostrvu Sveta Anastasija u burgaskom zalivu, kao i u Burgasu, Sofiji i Parizu.

(20.00) Posle kraja sveta
(1998, 112 min, drama, Nemačka, Grčka, Bugarska)
Režija: Ivan Ničev
Uloge: Tatjana Lolova, Nikola Rudarov, Katerina Didaskalu, Stefan Danailov.
Najpopularniji bugarski film krajem devedesetih godina, koji predstavlja emocionalno razmišljanje o etničkim potresima na Balkanu. On je istovremeno i vesela i tužna priča čije komične strane prikrivaju oporu istiniost. Film je priča o izgubljenoj etničkoj harmoniji u siromašnoj četvrti grada Plovdiva – Evropsko mesto na kome suživot u uzajamnom poštovanju imaju Bugari, Turci, Jevreji, Grci i Romi.