Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Foto sajam Belgrade Raw 2014: Srbija ispod šminke
Belgrade Raw

Foto sajam Belgrade Raw 2014: Srbija ispod šminke

Dvodnevni foto sajam Belgrade Raw 2014 biće održan 24. i 25. oktobra u umetničkom prostoru U10 (Kosovke devojke 3).

Foto kolektiv Belgrade Raw već dugo aktivno radi na promociji dokumentarne fotografije i izdavaštva u ovoj oblasti. Od ove godine, odlučili su da svoja iskustva i znanja podele i sa stanovnicima drugih gradova u Srbiji.

Foto sajam organizuju već treću godinu zaredom sa idejom da okupe profesionalce i amatere čiji se rad zasniva na fotografskom beleženju svakodnevice okoline u kojoj žive. Kroz razgovore, radionice, prezentacije i izložbe trude se da ukažu na značaj pravljenja arhiva ovog tipa ističući važnost koju će imati u budućnosti.

Ovogodišnji sajam, pored već tradicionalnih sadržaja, biće specifičan po tome što predstavlja završni događaj niza susreta koje su se u protekla dva meseca odvijali u nekoliko gradova. Sa željom da Beograd vidi „sirove“ ulice Bora, Valjeva i Subotice, članovi kolektiva su u saradnji sa lokalnim partnerima organizovali foto radionice namenjene svima onima koji na ovaj način beleže svakodnevicu.

Tokom ovih sastanaka, učesnici su razmenjivali iskustva, međusobno razmenjivali uvid u snimljene materijale, sa akcentom na odnos koji fotografije uspostavljaju, kada se postave jedne pored drugih, u pažljivo kreiranu celinu. Uz podršku ministarstva kulture i informisanja, u Narodnom muzeju Valjeva, Gradskoj biblioteci u Subotici i Narodnoj biblioteci u Boru nastala je selekcija fotografija sabrana u izložbu koja će otvoriti ovogodišnji foto sajam u Beogradu, sa idejom da izložba kasnije nastavi svoj put i u druge gradove.

Belgrade Raw

Publika će ovaj izbor imati priliku da premijerno vidi u petak 24. oktobra od 19.00, dok će sajam drugog dana celodnevnim programom verovatno privući sve one koji se fotografijom bave profesionalno ili iz hobija.

Ovaj umetnički kolektiv priredio je odabir foto knjiga i drugih sličnih izdanja koja će moći da se pogledaju i prelistaju u okviru „Ad hoc“ biblioteke, u subotu od 12.00. Svi oni koji dođu u poslepodnevnim časovima, moći će da se upoznaju sa nekima od učesnika radionica i da čuju njihova iskustva, da saznaju više o savremenoj sceni fotografskih samizdat publikacija iz regiona, čuju više o tome kako izgleda baviti se fotografijom danas. Uz veliki broj gostiju, publici će se posebno predstaviti članovi kolektiva Kamerades, sa svojim prvim štampanim izdanjem „Dirty Season“.

Belgrade Raw je fotografski kolektiv osnovan u novembru 2009. godine, sa ciljem da putem fotografije aktivno beleži svakodnevni život Beograda, i time ponudi alternativu turističkom i stereotipnom predstavljanju života u gradu.

Do sada su članovi izlagali na više izložbi i u okviru nekoliko manifestacija i festivala u zemlji i u inostransvu. Iza sebe imaju i uspešno organizovana dva Foto sajma, kao i jednogodišnje iskustvo kustosa Galerije Artget, Kulturnog centra Beograda za izlagačku sezonu 2013. godine.

Posebnu pažnju, koletiv posvećuje foto-knjizi kao umetničkom objektu, pa se tako temom izdavaštva u ovoj oblasti njegovi članovi bave tokom cele godine kroz različite aktivnosti, a i sami su prošle godine izdali jednu – „Belgrade Raw“ za izdavača „Rostfrei Publishing“ iz Ljubljane. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.