Naslovna » Izlasci » Festivali » Gete Fest 2014 – Generacije, od 9. do 16. oktobra
Gete Fest 2014 - Druga domovina
Gete Fest 2014 - Druga domovina

Gete Fest 2014 – Generacije, od 9. do 16. oktobra

U Dvorani KCB i Kinoteci, od 9. do 16. oktobra, biće održan treći Gete Fest pod sloganom „Generacije“.

Otvaranje je u četvrtak, 9. oktobra u 18.00 u zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) kada će biti otvorena i izložba „Filmski svetovi“. Program se nastavlja u Dvorani KCB (Kolarčeva 6) od 20.00 gde će festival zvanično početi filmom Kiliana Ridhofa „Poslednja trka“.

Svake godine sve veći, bolji i zanimljiviji, Gete Fest ove godine jako i provokativno predstavlja savremenu nemačku kinematografiju koja ima sve veće uporište među bioskopskom publikom.

Tokom osam festivalskih dana u Dvorani KCB biće prikazano ukupno 13 filmova različitih po žanru, tematici, estetici, idejama i ciljevima.

Selektor festivala, direktor Gete Instituta, gospodin Matijas Miler Viferig, izabrao je filmove koji čine presek savremenog nemačkog filma i spojio vizije novih, talentovanih stvaralaca sa pogledom na svet i iskustvima već proverenih autora koji su u antologiji nemačkog i svetskog filma.

Publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja Folkera Šlendorfa, Dominika Grafa, Ditriha Brigemana, ali i radove sve uglednijijh nemačkih rediteljki kao što su Feo Aladag, Julija fon Hajnc, Frauke Finstervalder, Katrin Gebe…

Gete Fest 2014 - Voljene sestre
Gete Fest 2014 – Voljene sestre

Od ljubavnih šnicli do ljubavnog trougla

Festival počinje filmom „Poslednja trka“ o Paulu Aferhofu, bivšem olimpijskom pobedniku u maratonu u Melburnu, koga je kćerka, zajedno sa suprugom, smestila u starački dom. Iako svestan svojih godina i ograničenja, Aferhof se ne miri sa novom situcijom i želi da još jednom istrči maraton svog života.

Film intrigantnog naslova „Ljubavne šnicle“ prati odnos mladog fizioterapeuta i hotelske kuvarice. Prava ljubav je na vidiku, ali do nje nije lako doći, pogotovo ako svako krije svoje tajne.

Jedan od značajnijih nemačkih filmova u 2013. godini je „Ništa se loše ne može dogoditi“ premijerno prikazan u Kanskom programu „Izvestan pogled“. U svom debitantskom ostvarenju, mlada rediteljka Katrin Gebe do granice potpunog uznemirenja pokazuje koliko sociopatoloških umova živi pored nas i koliko su oni neosetljivi na ljudsku patnju i osećanja. Izuzetan, ali veoma potresan film.

Radnja filma „Mračni svet“ događa se u Nemačkoj koja se prividno nalazi izvan vremena. To je zemlja u kojoj sunce stalno sija, deca nose školske uniforme, u kojoj su policajci maskirani u medvede, a pedikiri starijim damama poklanjaju kolače. Međutim, iza lepote ovog prividnog sveta vreba ponor. Ovaj debitantski film Frauke Finstervalder dobio je nagradu nemačke kritike za najbolji scenario, a na festivalu u Cirihu proglašen je za najbolji film na nemačkom jeziku.

Tradicionalno, pažnju privlači svaki novi film nemačkog veterana i dobitnika Oskara, Folekra Šlendorfa. Ovog puta na programu je film „Diplomatija“ koji je smešten u poslednje dane nemačke okupacije Pariza u II svetskom ratu. Komandant grada, general Ditrih fon Holtic nalazi se u dilemi: da li da, kako je Hitler naredio, grad brani po svaku cenu i, ukoliko je to potrebno, pretvori ga u prah i pepeo, ili da kapitulira i tako spasi smrti hiljade ljudi i sačuva istorijsku arhitekturu francuskog glavnog grada?

U najnovijem filmu rediteljke Feo Aladag „Između svetova“, na primeru nemačkih mirovnjaka i njihovog odnosa prema lokalnom stanovništvu u Avganistanu, videćemo sve što svesno i nesvesno međunarodne mirovne trupe donose i izazivaju u zemljama u kojima su angažovane.

S druge strane, u „Vremenu kanibala“ otkriće se monstruozno naličje finansijskog angažovanja međunarodnih korporacija u siromašnim zemljama.

Od prve najave programa Gete Festa 2014, najviše pažnje privlači „Džek“, dirljiva priča o dečaku koji pokušava da bude stub porodice i da spase majku i brata. Uloga Iva Pickera je jedna od najboljih dečijih uloga u savremenom evropskom filmu.

Tu je i film „Stanice krsta“ Ditriha Brigemana, laureata mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada. Film kroz religiozni život četrnaestogodišnje Marije analizira suštinu religioznog fundamentalizma koji u zapadnoevropskom hrišćanstvu nije česta, ali jeste prisutna pojava.

„Hanino putovanje“ Julije fon Hajnc, bavi se odnosom mladih nemačkih generacija prema Drugom svetskom ratu, dok „Kolhas ili srazmernost sredstava“ pokazuje suštinu snimanja niskobudžetnog filma.

Pažnju privlači i film Filipa Greninga „Policajčeva žena“ premijerno prikazan u takmičarskom programu prošlogodišnjeg Venecijanskog festivala kao i najnoviji film Dominika Grafa „Voljene sestre“ kojim će biti zatvoren Gete Fest 2014. Ljubavni trougao između velikog nemačkog pesnika Fridriha Šilera i sestara Karoline fon Bojlvic i Šarlote Lengefeld pobrao je aplauze kritike i publike na ovogodišnjem Berlinskom festivalu. „Voljene sestre“ su nemački kandidat za nagradu Oskar.

Cena ulaznica je 250 dinara po projekciji.

Filmski svetovi

Projekat Filmski svetovi čine grupna izložba, tri gostujuća predavanja i pet projekcija filmova tri nemačka scenografa: Christina Schaffer, Daniel Chour i Waleska Leifeld.

Publika će moći da zaviri iza kulisa nekoliko izuzetnih nemačkih filmskih produkcija i koprodukcija. Nova generacija produkcijskih dizajnera pokazuje kako se odvijaju kreativni procesi u filmskoj industriji, u kojoj je podela posla danas izuzetno razrađena; kakvi se izazovi javljaju u praksi i kako se mogu objedini umetnički, logistički i finansijski aspekti profesije. (danubeogradu.rs)

Program u Dvorani KCB

Četvrtak, 9. oktobar
20.00… Svečano otvaranje
20.30… Poslednja trka (Sein Letzte Rennen)

Petak, 10. oktobar
19.00… Ljubavne šnicle (Love Steaks)
21.00… Ništa se loše ne može dogoditi (Tore Tanzt)

Subota, 11. oktobar
19.00… Mračni svet (Finsterworld)
21.00… Diplomatija (Diplomatie)

Nedelja, 12. oktobar
21.00… Između svetova (Zwischen Welten)

Ponedeljak, 13. oktobar
19.00… Džek (Jack)
21.00… Stanice krsta (Kreuzweg)

Utorak,14. oktobar
19.00… Vreme kanibala (Zeit Der Kannibalen)
21.00… Hanino putovanje (Hannas Reise)

Sreda, 15. oktobar
19.00… Kolhas, ili srazmernost sredstava (Kohlhaas, Oder Die Verhältnismäßigkeit Der Mittel)
21.00… Policajčeva žena (Die Frau Des Polizisten)

Četvrtak, 16. oktobar
20.00… Voljene sestre (Die Geliebten Schwestern)

Program u Kinoteci

Četvrtak, 9. oktobar
18.00… Svečano otvaranje izložbe „Filmski svetovi“

Petak, 10. oktobar
15.00… Predavanje Kristine Šefer
17.00… Groznica (Fieber)

Subota, 11. oktobar
17.00… Baal

Nedelja, 12. oktobar
17.00… Druga domovina (Der Andere Heimat)

Ponedeljak, 13. oktobar
15.00… Predavanje Danijel Hur
17.00… Atlas oblaka (Cloud Atlas)

Utorak, 14. oktobar
17.00… Oluja (Sturm)

Sreda, 15. oktobar
15.00… Predavanje Valeska Tajs
17.00… Krabat i tajna mračne vodenice (Krabat)

Četvrtak, 16. oktobar
17.00… Viking Viki (Wicky Und Die Starken Männer)