Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kalemegdan: Izložba „Život za Beograd, život za pobedu“
Život za Beograd, život za pobedu
Život za Beograd, život za pobedu

Kalemegdan: Izložba „Život za Beograd, život za pobedu“

Danas u podne, ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, biće otvorena izložba „Život za Beograd, život za pobedu“.

U okviru obeležavanja sedamdesetogodišnjice od oslobođenja Beograda na Beogradskoj tvrđavi izložbu postavljaju istoričarke umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara i Ksenija Ćirić, viši stručni saradnici zavoda.

Postavka je posvećena spomeniku kulture „Groblje oslobodilaca Beograda“ i priređena u znak sećanja na stradale borce. Na pet staklenih panoa postavljenih u slobodnom prostoru na zelenoj površini ispred zavoda, predstavljeni su monumentalna ulazna kapija groblja, skulpture partizana i crvenoarmejca, kao i nadgrobne ploče palih boraca.

Groblje oslobodilaca Beograda je uređeno i svečano otvoreno povodom sedamdesetogodišnjice oslobođenja grada, 20. oktobra 1944. godine. Na njemu je sahranjeno više od 2.000 boraca – 818 crvenoarmejaca i 1.395 boraca Jugoslovenske narodne armije, stradalih u borbama za oslobođenje Beograda.

To je prvi memorijalni kompleks uređen u Beogradu posle Drugog svetskog rata. Izveden je po projektu arhitekte Branka Bona i projektu inženjera hortikulture Aleksandra Krstića. Reljefi koji prikazuju „Borbu za Beograd“ i „Ulazak u grad“ na monumentalnoj ulaznoj kapiji, kao i skulptura partizana na širokom platou ispred groblja, delo su vajara Radete Stankovića. Figuru crvenoarmejca u kompleksu groblja izradio je vajar Antun Augustinčić.

Panoi i naziv izložbe na Kalemegdanu inspirisani su posleratnim parolama i propagandnim plakatima. Autor dizajna je Luka Prokić, a autor fotografija Snežana Negovanović.

Izložbu će otvoriti gradski menadžer Goran Vesić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.