Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Koncert ansambla Renesans u Galeriji fresaka
Ansambl Renesans
Ansambl Renesans

Koncert ansambla Renesans u Galeriji fresaka

U sredu, 29. oktobra od 20.00, u Galeriji fresaka (Cara Uroša 20) koncert će održati ansambl Renesans, povodom 45 godina postojanja i rada.

Koncert će biti održan u akustičnom ambijentu Galerije fresaka, prostoru gde je ansambl prvi put javno nastupio.

Uz članove ansambla Renesans nastupiće gosti: Edin Karamazov, Karolina Beter, Smiljka Isaković, Vojislav Despotović. Program obuhvata kompozicije relevantnih autora od srednjeg veka, preko renesanse, do baroka, od Robertsbridžovog kodeksa iz 14. veka do Baha, dakle, do polovine 18.

Najstariji u Evropi

Osnovan 1969. godine u Beogradu (Srbija), Renesans je najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku ne samo na području jugoistočne Evrope, nego na čitavom starom kontinentu. Tokom proteklih 45 godina Aansambl je održao više od tri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom Istoku i u severnoj Africi, te učestvovao na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi ansambla su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda. Na inicijativu članova ansambla u muzički školski sistem Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka i renesanse. Godine 2004. ansambl Renesans je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku.

Ansambl Renesans je učestvovao i u mnogim pozorišnim predstavama i filmovima, dajući tako svoj doprinos srpskoj pozorišnoj i kinematografskoj umetnosti. Tokom decenija rada ansambl i njegovi članovi dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa „U ime univerzalne umetnosti“ Mediteranskog festivala u Bariju, Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda…). (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.