Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Koncert ansambla Renesans u Galeriji fresaka
Ansambl Renesans
Ansambl Renesans

Koncert ansambla Renesans u Galeriji fresaka

U sredu, 29. oktobra od 20.00, u Galeriji fresaka (Cara Uroša 20) koncert će održati ansambl Renesans, povodom 45 godina postojanja i rada.

Koncert će biti održan u akustičnom ambijentu Galerije fresaka, prostoru gde je ansambl prvi put javno nastupio.

Najstariji u Evropi

Osnovan 1969. godine u Beogradu (Srbija), Renesans je najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku ne samo na području jugoistočne Evrope, nego na čitavom starom kontinentu. Tokom proteklih 45 godina Aansambl je održao više od tri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom Istoku i u severnoj Africi, te učestvovao na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi ansambla su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda. Na inicijativu članova ansambla u muzički školski sistem Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka i renesanse. Godine 2004. ansambl Renesans je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku.

Ansambl Renesans je učestvovao i u mnogim pozorišnim predstavama i filmovima, dajući tako svoj doprinos srpskoj pozorišnoj i kinematografskoj umetnosti. Tokom decenija rada ansambl i njegovi članovi dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa „U ime univerzalne umetnosti“ Mediteranskog festivala u Bariju, Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda…). (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.