Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kronos kvartet: „1914… i dalje / Beyond Zero“
Kronos kvartet
Kronos kvartet

Kronos kvartet: „1914… i dalje / Beyond Zero“

U Sava centru, 6. novembra (20.00), i u novosadskom SNP-u, 7. novembra (21.00), Kronos kvartet održaće koncerte „1914… i dalje / Beyond Zero“, u okviru Dunavfesta.

Ovaj ekskluzivni događaj, za koji je muziku komponovala srpska kompozitorka Aleksandra Vrebalov, a film režirao poznati američki reditelj Bil Morison, imao je svetsku premijeru na Berkliju (SAD) i sa velikim uspehom izveden je na glavnom programu festivala u Edinburgu. Nastupima u našoj zemlji započinje evropska turneja ovog projekta.

Posebna pažnja u ovogodišnjim programima Dunavfesta je posvećena tematici Velikog rata i otuda ideja da se u Srbiju dovede čuveni Kronos kvartet koji je pre deceniju imao uspešan nastup u Sava centru, a pre dve godine u SNP-u.

U prvom delu programa su muzička dela kompozitora iz perioda Velikog rata, poput Ravela, Stravinskog i Rahmanjinova, dok je drugi deo koncerta posvećen originalnoj muzici koju je Aleksandra Vrebalov pisala za Kronos kvartet i filmu koji je za ovu priliku režirao poznati američki reditelj Bil Morison.

Po mišljenju Aleksandre Vrebalov za razliku od zvanične istorije koja je često bila sklona romantizaciji i glorifikaciji rata, umetnici su obično bili čuvari zdravog razuma i ukazivali na njegovu brutalnost, razornost i ružnoću. Za mnoge je tokom čitave istorije stvaranje umetnosti u tim uslovima služilo kao mehanizam za preživljavanje, pa i ovaj projekat nosi antiratnu i humanističku poruku.

– Radeći na delu „Beyond Zero“, bila sam inspirisana antiratnim pisanim radovima, muzikom i umetničkim delima koja su nastala tokom i neposredno po završetku Prvog svetskog rata, uključujući, na primer, stvaralaštvo Vilfreda Ovena i Zigfrida Sasona, muziku Debisija i Satija i dadaistički pokret. Delo se oslanja na njihovo razočarenje u heroizam i patriotizam, što je najbolje izraženo u Ovenovoj rečenici iz pesme „Dulce et decorum“ da je „smrt za domovinu stara laž“ – navodi Vrebalov.

Važan i neizostavan deo ovog projekta su dokumentarni zapisi sačuvani na nitratnim filmovima koje savremena publika nikada nije imala prilike da vidi. Posle obimnog pretraživanja arhive u Vašingtonu u potrazi za 35mm filmovima snimljenim tokom Velikog rata, filmski autor Bil Morison je napravio potpuno nove HD verzije originala, a mnogi od snimaka prikazuju i materijalno propadanje traka.

– Ono što nam je ostalo jeste pogled na rat koji se vodio na poljima, u rovovima i u vazduhu. Većina snimaka pokazuje da je došlo do propadanja trake – to je prosto posledica stogodišnjeg čuvanja materijala na neodgovarajući način. Kroz veo fizičkog propadanja i originalne filmske boje vidimo vežbe, parade i pokrete trupa. Ništa nije moćnije od samog filmskog snimka koji je postao vidljiv zahvaljujući sopstvenom propadanju.

Dunavfest Beograd i Muzička omladina Novog Sada organizuju umetnički događaj sezone u saradnji sa državnim institucijama. Cene ulaznica su 1.000, 1.200 i 1.500 dinara. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.