Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: POK, festival vina i rakije, novi mural u gradu…
Mural "20. oktobar"
Mural "20. oktobar"

Mini BG vesti: POK, festival vina i rakije, novi mural u gradu…

»»» Jubilarna, deseta po redu, Palilulska olimpijada kulture (POK), posvećena stvaralaštvu mladih, počinje svečanim otvaranjem 20. oktobra u 19.00, u UK „Palilula“, gde će se održavati svi takmičarski programi tokom trajanja manifestacije.

POK se zatvara 24. oktobra proglašenjem pobednika. U okviru pet takmičarskih kategorija – dramsko stvaralaštvo, likovno stvaralaštvo, umetnost recitovanja, rok muzika i kratki film – učestvuju mladi od 14 do 25 godina.

»»» Tokom vikenda, 18. i 19. oktobra, Srpsko vino u hotelu Palace, organizuje treće po redu Takmičenje za senzornu ocenu kvaliteta vina proizvedenog od grožđa u Srbiji. Na ovom popodnevnom druženju imaćete priliku da se upoznate sa najprestižnijim evropskim enolozima koji godinama ocenjuju kvalitet vina poput francuskih i italijanskih kao što su Federika Bonelo iz Italije ili Helmut Gangl iz Austrije. Oni će sa vama podeliti svoja iskustva o tome kako se rangiraju vina kao i preneti utiske o vinima koja ocenjuju u Srbiji. Rezultati takmičenja biće objavljeni 24. oktobra u 16.00 na završnoj manifestaciji III Srpskog festivala vina i rakije – Srbija 2014. koja se održava u hotelu Crowne Plaza (izložbena sala prizemlje). Radno vreme Festivala je od 15.00 do 22.00 a ulaz je slobodan za sve posetioce i ljubitelje kvalitetnih srpskih vina i rakija proizvedenih u Srbiji.

»»» U KC Rex (Jevrejska 16) danas, 17. oktobra od 21.00, biće igrana predstava „Eksperimenti o besmrtnosti„. Ova predstava nastala je kao rezultat rada u okviru pozorišne škole TeatarPoezija, koja je trajala od novembra 2013. do juna 2014. godine, pod vođstvom pozorišne asocijacije Ansambl Miraž. Koristeći pozorište kao instrument, učesnici programa TeatarPoezija susretali su se i oživljavali velike životne teme – Ideal, Smisao, Bog, Smrt, Strah, Pobuna…

»»» U Sportskom centru „Kovilovo“ u nedelju, 19. oktobra, biće održan, osmi streličarski otvoreni turnir „Trofej Beograda“. Počeće u 10.00, dok će se podela medalja održati u 16.30.

»»» Jugoslovenska kinoteka obeležiće različitim umetničkim programima 70 godina od oslobođenja Beograda. U prostorima nove zgrade u Uzun Mirkovoj 1, danas od 19.00, biće otvorena izložba „Oslobođenje Beograda na filmu“. Do 19. oktobra projekcije domaćih i stranih filmova u nekoliko celina (Velike bitke u Evropi, Velike bitke u Jugoslaviji i Velike bitke za oslobođenje Beograda) paralelno će se odvijati u Uzun Mirkovoj 1 i u Kosovskoj 11. Na izložbi će moći da se vide, pored klasične postavke fotografija i kadrova iz filmova o oslobođenju Beograda, i multimedijalna prezentacija, kao i filmske kamere i fotoaparati iz tog perioda. Autor izložbe je upravnik Filmskog arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović sa saradnicima. Izložba će u kinoteci biti otvorena do 31. oktobra, od 10.00 do 18.00.

»»» U novobeogradskoj Blok galeriji, u ul. Jurija Gagarina 221, od 17. (20.00) do 24. oktobra biće otvorena izložba radova nastalih u okviru Međunarodnog projekta – workshopa Evropske unije, „Erasmus +“, pod nazivom „Mladi u akciji„, koji je organizovan početkom oktobra u selu Lipovac, kraj Topole.

Izložba "Mladi u Akciji" - Blok galerija
Izložba „Mladi u Akciji“ – Blok galerija

»»» Mural „20. oktobar“, koji je Udruženje KURS postavio na fasadi Instituta za mentalno zdravlje, na uglu Palmotićeve ulice i Bulevara despota Stefana biće predstavljen u ponedeljak u 15.30.

»»» Opera „Figarova ženidba“ uživo iz njujorškog Metropolitena, biće prenošena u subotu, 18. oktobra od 18.55, u bioskopu Cineplexx Ušće SC. Džejms Levin diriguje novom produkcijom Mocartove opere „Figarova ženidba“, sa Ildarom Abdrazakovim u naslovnoj ulozi, u režiji Ričarda Ejra.

»»» Narednog vikenda, 18. i 19. oktobra, od 10.00 do 16.00 u hotelu Slavija održati veliki Sajam kolekcionarstva i antikviteta. Ovom prilikom biće prezentovano više od 100 privatnih kolekcija iz raznih oblasti sakupljanja. Cena ulaznice je 100 dinara.

»»» Sajam meda, koji organizuje Srpsko pčelarko društvo u saradnji sa JKP „Gradske pijace“, otvoren je na pijačnom platou pijace „Vidikovac“ ispred mlečne hale i trajaće do 19. oktobra. Radno vreme je od 7.00 do 19.00. Posetioci imaju priliku da kupe med, pčelinje proizvode, kozmetiku i preparate na bazi meda, kao i da se informišu o upotrebi meda i drugih pčelarskih proizvoda.

»»» Specijalna edicija poštanskih markica povodom obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda biće promovisana danas od 17.00, u Muzeju PTT-a (ugao Majke Jevrosime i Palmotićeve). Povodom obeležavanja jubileja izdat je prigodni blok od dve marke. Emisiju „70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu“ prati i izdanje prigodnog koverta sa žigom prvog dana.

»»» Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Širin Ebadi, održaće predavanje „Kršenje ljudskih prava na Bliskom istoku„, 22. oktobra od 18.00 u Rektoratu BU (Studentski trg 1). Širin Ebadi je iranski advokat, bivši sudija, i aktivistkinja za ljudska prava i osnivač Centra branilaca ljudskih prava u Iranu. U oktobru 2003. godine dobila je prestižnu Nobelovu nagradu za mir za svoje značajne napore u borbi za demokratiju i ljudska prava, posebno prava žena, dece i izbeglica. Takođe, Shirin Ebadi je prva državljanka Irana koja je dobila Nobelovu nagradu. Godine 2004. našla se na listi „Forbes“ magazina kao jedna od 100 najmoćnijih žena sveta. Prvi put dolazi u Beograd.

»»» U sredu, 22. oktobra od 19.00 u Kapetan Mišinoj 6a, Parobrod bioskop i RTS Trezor predstaviće Boru Todorovića u TV dramama „Rađanje radnog naroda“ i „Stan„. Prijave i rezervacije: info@ukparobrod.rs ili 011/4142-163.

»»» U DK Studentski grad, 24. oktobra od 20.00, članovi Večernje scene Buha pretpremijerno će izvesti Šekspirov komad „San letnje noći„. Rediteljka predstave je Đurđa Tešić, a uloge tumače: Nebojša Glogovac, Andrijana Oliverić, Dejan Dedić, Nemanja Oliverić, Ivan Mihailović, Uroš Jovčić. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.