Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Stoiks, Azil 5, Karmen, poetski kabare…
Azil 5 (fotografija: Jelena Despotović)
Azil 5 (fotografija: Jelena Despotović)

Mini BG vesti: Stoiks, Azil 5, Karmen, poetski kabare…

»»» Danas, 30. oktobra od 21.30 na sceni „Das Boot“ UK „Parobrod“ nastupiće bend Stoiks, fusion sastav koga čine četvorica entuzijasta okupljenih oko ideje „stare dobre svirke“ (Jovan Jovanović, Saša Ranković, Ivan Aleksijević i Aleksandar Stojić). Ulaz je za dž.

»»» Muzička škola Amadeus otvara koncertnu sezonu 2014/15 danas, 30. oktobra u 19.00, u foajeu SKC Novi Beograd. Nastupiće Andrej Ivanović, Ana Ilić, Nikoleta Radulović, Natalija Milenković, duet Natalija Milenković i Nikoleta Radulović, Ivan Hočevar i Bojan Krtinić. Koncerti klasične muzike biće organizovani svakog poslednjeg četvrtka u mesecu. Ulaz je za dž.

»»» Članovi nezavisnog pozorišta Inex teatar igraće predstavu „Halloween psihoza“, 31. oktobra od 21.00 u zgradi Inex filma (Višnjička 76).

»»» Večeras od 20.00 u DKSG-u Azil 5 promoviše novi album „Ako čuješ Istinu, znaš li šta ćeš s njom?“. Bend će u velikoj sali Studenjaka svirati nove ali i neke starije popularne pesme. Ulaz – za dž.

»»» Spremite maske, šarene kostime i dobro raspoloženje jer će u atrijumu Delta City-ja, u petak, 31. oktobra od 18.00, povodom Noći veštica, i ove godine biti organizovan tradicionalni dečiji maskenbal. Besplatno prijavljivanje učesnika traje do 30. oktobra, na Info-pultu Delta City-ja, do 22.00. Biće zanimljivih nagrada za najoriginalnije autore maski!

»»» „U petak, 31. oktobra, dok se na ulicama bude mešao miris prve zime i pečenog kestena, a iz ormana se vadili kaputići i šepurile nove čizmice po izlozima, Poetski kabare ‘Kad se vrati Rozmari’ doploviće do Beograda“. O tome ko je Rozmari i odakle se vraća, biće priče u klubu Leila od 20.00 (Kralja Petra 41). Posetite poetski kabare Jelene Lukić.

»»» Radovi pedesetak mladih umetnika iz Srbije koji se bave primenjenom umetnošću biće predstavljeni od 1. do 3. novembra u TC Zira (Ruzveltova 33). Izložba je organizovana kao deo manifestacije Grazia Shopping Night.

»»» U CZKD-u će biti igrana predstava „Nije to crvena, to je krv! (jugoslovenska komunistička, partizanska i revolucionarna poezija)“. Premijera je u subotu, 1. novembra, a reprize 2. i 3. novembra od 20.00. Igraju Miloš Đurović, Stipe Kostanić i Ana Mandić, a adaptaciju i režiju uradio je Bojan Đorđev. U predstavi su korišćeni pesme, citati i delovi zbirki dvadesetak poznatih jugoslovenskih pesnika u potrazi za utelovljenjem i društvenom situacijom njihove poezije danas.

»»» Do 21. novembra u Galeriji Narodne banke Srbije (Nemanjina 17) otvorena je izložba fotografija „Fresh Fujian – Beautiful China Photo Show“. Pored fotografija predstavljeno je nekoliko knjiga kineske provincije Fuđijen.

»»» U subotu, 1. novembra od 20.00 u galeriji Štab (Crnogorska 10), otvara se jednodnevna izložba ilustracije, fotografije i sound arta pod nazivom „Interactive Diaries„. Izložba će prikazati rezultate saradnje devet umetnika iz Srbije, Italije i Egipta, koji su tokom oktobra učestvovali u interakcijama u virtuelnom, internet prostoru.

»»» Od 30. oktobra u 20.00 u U10 umetničkom prostoru (Kosovke devojke 3) biće otvorena samostalna izložba Nemanje Golijanina „Goli ručak“.

»»» U ponedeljak, 3. novembra od 18.00, u Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8) Darko Ćirić, viši kustos Muzeja grada Beograda, održaće predavanje „Veliki rat 1914-1918 – Okupirani Beograd“.

»»» U okviru AIR programa KC Grada 2. novembra (19.00) biće otvorena izložba finskog fotografa Sakarija Vike (Sakari Viika) „A Book of Memories“, koja će trajati do 6. novembra. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa radom fotografa čiji radovi se nalaze u kolekcijama najpriznatijih finskih umetničkih prostora, a koji je na sceni od osamdesetih godina. Dok u okviru AIR programa bude radio na materijalu za svoju sledeću publikaciju, posetioci će imati uvid u njegov prethodni projekat.

Cineplexx Ušće SC - Opera "Karmen"
Cineplexx Ušće SC – Opera „Karmen“

»»» Prenos opere „Karmen“ u visokoj rezoluciji biće organizovan 1. novembra od 17.55 u bioskopu Cineplexx Ušće SC. „Dopadljiva i brilijantna produkcija“ Ričarda Ejra jedna je od najpopularnijih opera u istoriji, kad su u pitanju serije direktnih prenosa u visokoj rezoluciji. Anita Rašvelišvili igra naslovnu ulogu, Aleksandros Antonenko igra opsednutog vojnika Don Hozea, sopran u usponu, Anita Hartig tumači lik Mikaele, dok je Ildar Abdrazakov toreador Eskamiljo. Operom diriguje španski dirigent Pablo Heras – Kasado. Cena ulaznice: 950 / 1.200 dinara.

»»» VII Međunarodni sajam Biblioteke XX vek biće održan danas, 30. oktobra od 18.00 do 21.00 u CZKD (Birčanionova 21). Biće izloženo desetak novih i više od 100 drugih izdanja Biblioteke XX vek.

»»» Udruženje „Šumska vila“ i mladi bračni parovi, u subotu, 1. novembra od 11.00, sadiće mlada stabla listopadnog drveća na klizištu iznad Pošte u Mirijevu (ulica Matice srpske). Ovom akcijom biće nastavljen projekat „Porodično stablo„.

»»» Saobraćaj u žutoj traci na Brankovom mostu, u smeru ka centru grada, zbog radova će povremeno biti zatvaran do 15. novembra od 7.00 do 14.00.

»»» Ulazak automobila na svim grobljima neće biti dozvoljen za Zadušnice, u subotu, 1. novembra od 7.00 do 15.00, saopšteno je iz JKP „Pogrebne usluge“. Kapije za motorna vozila biće otvorene od 15.00 do 18.00. Narednog dana, u nedelju, 2. novembra, biće otvorene kapije za ulazak motornih vozila od 7.00 do 18.00, osim na Novom groblju, Zemunskom i Topčiderskom groblju.

»»» Zbog realizacije treće faze projekta sanacije, restauracije i adaptacije Muzej Vuka i Dositeja, koji je u sastavu Narodnog muzeja, biće do daljeg zatvoren za posetioce. Zdanje je podignuto u prvoj polovini 18. veka i to je najstarija sačuvana stambena zgrada u Beogradu, jedina ovog tipa na Balkanu. Muzej je osnovan 1949. godine, a zgrada je adaptirana i otvorena za posetioce krajem 2012. godine. Trećom fazom radova biće zaokružena sanacija objekta Muzeja i prostora koji ga okružuje.

»»» Na listi 496 svetskih univerziteta rangiranih po kvalitetu, koju objavljuje američki News & World Report, Beogradski univerzitet se našao na 388. mestu. Svetska i regionalna reputacija na polju istraživanja, publikacije, navođenje citata i radova, međunarodna saradnja, broj doktoranata… neki su od kriterijuma rangiranja, po kojima je na svetu najbolji Univerzitet Harvard, a u Evropi Univerzitet Oksford. Na evropskoj listi Beogradski univerzitet se nalazi na 166. mestu, a od pojedinačnih naučnih oblasti najbolju 87. poziciju je, na svetskoj listi, zauzela matematika. (danubeogradu.rs)