Naslovna » Izlasci » Pozorište » „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića prvi put na pozornici!
Dadov - Nacionalna klasa

„Nacionalna klasa“ Gorana Markovića prvi put na pozornici!

Još jedna sezona u pozorištu Dadov počeće novom premijerom – „Nacionalna klasa“ po tekstu Gorana Markovića, biće izvedena 10. oktobra od 20.00.

Rediteljka Ana Grigorović povodom premijere kaže:
– Te davne 1979. godine uloženo je mnogo napora i kreativne energije da film „Nacionalna klasa“ postane kultni, da njegovi likovi i priča nadžive svoje vreme i da ne padnu u zaborav. Mislilo se na najmanji detalj, vrlo posvećeno se pripremalo i snimalo, kako bi sve bilo autentično. Muzika je postala kultna, kao i svaki kadar i replika filma. On je sasvim verno oslikao vreme u kome se tako lepo živelo i u kom je jedina briga mladih bila pobediti na nacionalnoj klasi i preći u višu. I pored toga, današnji mladi mnoge stvari u filmu ne razumeju. Zato što te stvari više ne postoje, zato što je njihovo vreme drugačije i zato što oni danas imaju mnogo veće probleme od pobede na trci. Oni su pored pokušaja da dočaraju likove i priču ovog filma, zapravo sebi pokušali da objasne vreme u kome je snimljen film, kao i da odgovore na pitanje zbog čega je ovaj film kultan i kako nešto postaje kultno. Tako je nastala „Nacionalna klasa 1979 – 2014“.

Dramaturgiju u ovoj predstavi potpisuje Vanja Nikolić, a u predstavi igraju Žarko Mladenović, Isidora Lukić, Igor Ilić, Milica Božić, Aleksa Jovčić, Nevena Mijatović, Stanko Kurjakov, Nikola Sretenović, Anastasija Jolović, Pavle Malešević, Marija Zec, Andrea Pjević, Đorđe Mišina i Jagoš Milošević.

Prva repriza predstave „Nacionalna klasa“ planirana je za 30. oktobar. Info: 011/3243-643. (danubeogradu.rs)