Naslovna » Izlasci » Pozorište » Narodno pozorište: Revija „Nušiću u čast“ do 3. novembra
Narodno pozorište - Gospođa ministarka
Narodno pozorište - Gospođa ministarka (foto: Narodno pozorište)

Narodno pozorište: Revija „Nušiću u čast“ do 3. novembra

Reviju predstava „Nušiću u čast“ organizuje Narodno pozorište do 3. novembra povodom 150 godina od rođenja čuvenog srpskog književnika, komediografa, novinara i diplomate.

Branislav Nušić je rođen 20. oktobra 1864, tj. 8. oktobra po julijanskom kalendaru, a tim povodom publika će na obe scene nacionalnog teatra moći da pogleda više predstava, nastalih po njegovim delima, sa repertoara pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara i Subotice, dok će u Muzeju Narodnog pozorišta biti održano nekoliko prigodnih programa.

Revija je otvorena 5. oktobra na Velikoj sceni komedijom „Gospođa ministarka“, u režiji Jagoša Markovića koji je naslovnu ulogu poverio Radmili Živković. U ovoj predstavi, koja će biti na repertoaru i 2. novembra, igraju i Gojko Baletić, Olga Odanović, Marko Janjić, Aleksandar Srećković, Andreja Maričić i drugi.

Jednu od najpopularnijih Nušićevih komedija – „Gospođu ministarku“, 19. oktobra od 19.30 na Velikoj sceni, odigraće i glumački ansambl Srpkog narodnog pozorišta iz Novog Sada koji će, u ulozi Živke Popović, predvoditi Lidija Stevanović.

Narednog dana, 20. oktobra, na 150 godišnjicu rođenja slavnog srpskog komediografa, na Sceni „Raša Plaović“ (20.30) biće premijerno izvedena njegova drama „Knjiga druga“ (reprize 21. i 29. oktobra) u režiji Anđelke Nikolić koja je uloge poverila Neli Mihailović, Zlatiji Ivanović, Mariji Bergam k.g, Srđanu Karanoviću k.g, Gojku Baletiću, Bojanu Krivokapiću i dr. U sredu 22. oktobra, na istoj sceni, Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ gostovaće sa predstavom „Kabare Nušić“ po motivima Nušićevih dela.

Sutradan, 23. oktobra, u Muzeju Narodnog pozorišta, biće održana promocija knjige Raška V. Jovanovića „Branislav Đ. Nušić – život i delo“, koju je objavio Službeni glasnik. Komedija „Pokojnik“, koju je Egon Savin postavio u beogradskom Narodnom pozorištu 2009. godine, biće na repertoaru Velike scene iste večeri u 19.30. U podeli su Nebojša Kundačina, Darko Tomović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić, Bojan Krivokapić, Aleksandar Đurica…

U okviru novog ciklusa „Čitalište“, u utorak 28. oktobra (18.00), u Muzeju Narodnog pozorišta, glumac Nacionalnog teatra Zoran Ćosić i njegova supruga, oboista Simfonijskog orkestra RTS-a, Nina Ćosić dočaraće govorom i muzikom, svet Nušićevih malo poznatih “Pripovedaka jednoga kaplara“.

U subotu, 1. novembra, na Velikoj sceni biće izvedena predstava „Doktor Nušić“, po Nušićevoj komediji „Dr“, u režiji Kokana Mladenovića i u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Revija „Nušiću u čast“ biće završena dva dana kasnije, u ponedeljak 3. novembra. U Muzeju Narodnog pozorišta, u 18.30 biće otvorena izložba „Branislav Nušić – upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902), koju su priredile Mirjane Odavić i Jelice Stevanović.

Potom, na Velikoj sceni (19.30), ansambl Drame Nacionalnog teatra u Beogradu odigraće „Narodnog poslanika“ u režiji Saše Gabrića koji je glavne uloge poverio Borisu Komneniću i Radmili Živković. U ovoj komediji čija se radnja dešava u vremenu kada je i napisana, 1883. godini, igraju i Kalina Kovačević, Milenko Pavlov, Olga Odanović, Branislav Tomašević, Anastasia Mandić, Dimitrije Ilić… Od 20.30 časova, na Sceni „Raša Plaović“, glumci Narodnog pozorišta iz Subotice izvešće komediju „Mister dolar“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.