Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Rapresent – grafiti mural na Lionu
Rapresent (fotograf: Nebojša Petrović)
Rapresent (fotograf: Nebojša Petrović)

Rapresent – grafiti mural na Lionu

Tokom oktobra 2014. po peti put zaredom održane su grafiti radionice u okviru projekta Rapresent, u organizaciji „Grupe Ide“. Ove godine u okviru radionica oslikan je mural na zadnjem zidu zgrade „Simpa“ u Bulevaru kralja Aleksandra 241.

Tokom protekle četiri godine u okviru grafiti radionica „Rapresent“ oslikani su podzemni prolazi kod „Studentskog grada“ (2010, 2011. godine), tržnog centra „Piramida“ (2012. godine) i kod tržnog centra“Ušće“ (2013.godine). Ove godine autori projekta odlučili su da izađu iz podzemnih prolaza i da ovaj put ulepšaju igralište u jednom beogradskom stambenom naselju izvan centralne gradske zone. Za ovu svrhu izabrano je dečije igralište iza zgrade „Simpa“ na Lionu.

Kao i do sada u radionicama i oslikavanju mogli su da učestvuju mladi srednjoškolskog uzrasta koji se već bave grafitima. Samom oslikavanju prethodile su pripremne edukativno-umetnicke radionice tokom kojih su učesnici zajednički pripremili skice budućeg murala u čemu im je pomogao stariji i afirmisani grafiti crtač Lortek.

Projekat Rapresent pokrenut je u želji da se obezbedi mesto za kreativno izražavanje mladih tako što bi im se omogućilo da učestvuju u ulepšavanju zapuštenih javnih prostora. Ideja je bila da se kroz aktivno uključivanje grafiti crtača srednjoškolskog uzrasta u projekte ulepšavanja javnih prostora, utiče na razvoj pozitivnije slike o ovoj vrsti umetnosti kod građana, ali istovremno i da se podstakne i odgovorniji odnos mladih crtača prema sredini u kojoj žive.

Projekat Rapresent se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, u saradnji sa Gradskom opštinom Zvezdara i UK „Vuk Karadzić“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.