Naslovna » Izlasci » Sport » Sportski vikend u Beogradu (25. i 26. oktobar)
Sportski vikend u Beogradu

Sportski vikend u Beogradu (25. i 26. oktobar)

U subotu i nedelju, 25. i 26. oktobra, pravi sportski vikend u Beogradu: biće održano nekoliko turnira pod pokroviteljstvom grada (Trofej Beograda) za sve uzraste, ali i takmičenja u okviru profesionalnih liga u raznim sportovima.

Fudbal

Na programu su utakmice 10. kola Super lige, a u prestonici će biti igrane dve utakmice 25. oktobra: OFK Beograd – Čukarički (14.30) i Crvena zvezda – Donji Srem (18.00). U okviru 11. kola Prve lige u subotu od 14.30 se sastaju Kolubara – Sinđelić i BSK – Bežanija.

Košarka

U 5. kolu ABA lige Partizan dočekuje Metalac, 25. oktobra od 19.00, dok neporažena Zvezda gostuje u nedelju u Zadru. U prvoj, Košarkaškoj ligi Srbije, iz Beograda su dva tima. FMP je već odigrao utakmicu 3. kola i pobedio Tamiš, a OKK Beograd je gost Konstantina iz Niša.

U SC „Velika vizura“ do 28. oktobra održava se Prvenstvo grada u košarci za pete i šeste razrede beogradskih osnovnih škola. Učestvuje oko 240 učenika i učenica. Za sve ekipe koje osvoje jedno od prva tri mesta organizator je obezbedio diplome, medalje i pehare. Takmičenje realizuju Savez za školski sport i organizaciju takmičenja i Košarkaški savez Beograda.

Konjički sport

Konjički savez Beograda organizuje dvodnevni konjički turnir u preskakanju prepona „Trofej Beograda 2014“ koji će se u subotu i nedelju, 25. i 26. oktobra, održati u Konjičkom sportskom centru „L’amour du Cheval“.

Za pobednika „Trofeja Beograda“ boriće se takmičari u kategoriji dece i u kategoriji juniora, ali će utakmice biti otvorene i za sve ostale kategorije: ženske jahače, mlade jahače do 21 godine i seniore. Učestvovaće jahači iz najboljih beogradskih konjičkih klubova, kao i iz cele Srbije. Očekuje se i učešće aktuelnog šampiona države u seniorskoj konkurenciji, kao i gosti iz Makedonije sa svojim najboljim konjima. Broj najavljenih startova je impozantan: i u subotu i u nedelju biće ih po 52. Učestvovaće oko 40 takmičara.

Beograd Open 2014

Prve međunarodne sportske igre osoba sa invaliditetom, Beograd open 2014, održavaju se od 24. do 26. oktobra u Beogradu. Učestvuje više od 400 sportista oba pola, svih uzrasta i vrsta invaliditeta. Svaki četvrti učesnik je iz inostranstva, pre svega, iz zemalja u okruženju.

Sportisti sa invaliditetom nadmeću se u sedam disciplina: atletici, golbalu, sedećoj odbojci, stonom tenisu, šahu, ženskoj odbojci za gluve i plivanju. U sklopu ove manifestacije održava se i Međunarodni košarkaški turnir (košarka u kolicima).

Takmičenja su organizovana na Vojnoj akademiji, SZŠ „Petar Leković“, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, SC „Banjica“ (Kocić akademija), Domu za odrasla invalidna lica na Bežanijskoj kosi i u Republičkom zavodu za sport i medicinu sporta. Svečano otvaranje manifestacije je u subotu, 25. oktobra od 13.00, na platou ispred Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta.

Aikido

„Trofej Beograda 2014“ u aikidu biće održan, 25. i 26.oktobra, u SC „Olimp – Zvezdara“. Učestvovaće klubovi Aikido saveza Beograda i Srbije (oko 15 klubova).

Na takmičenju će, tradicionalno, učestvovati i predstavnici iz okruženja – Hrvatske, Crne Gore i Mađarske. Prvog dana, manifestacija treba da pokaže uspešnost prenošenja veštine u radu sa mlađim kategorijama, kroz međusoban rad pojedinaca iz različitih klubova, pojedinačno i u parovima. Tako će transparentno biti prikazano kako im odgovorni instruktori prenose znanja i veštine. Drugog dana je predviđeno da se uočene nepravilnosti isprave i da se navedu klubovi koji su pokazali najbolji rezultat rada. Na kraju drugog dana održaće se testiranje učesnika za (dan) stepene.

Orijentiring

Tokom vikenda, 25. i 26. oktobra, održaće se „Trofej Beograda 2014“ u orijentirngu. Organizator je Orijentiring savez Beograda, a tehnički organizator Atletsko-orijentacioni klub „Košutnjak“. Prva trka (sprint distanca) će se održati u subotu na teritoriji opštine Novi Beograd, a druga (duga distanca) u nedelju na teritoriji opštine Sopot.

Pobednici „Trofeja Beograda“ u orijentiringu dobiće se sabiranjem vremena oba takmičarska dana. Za noseću kategoriju određena je kategorija kadeta do 16 godina, u oba pola. Takođe, proglašava se i najbolji klub. Za realizaciju ovog takmičenja urađene su i dve nove orijentiring karte.

Očekuje se učešće 20 klubova i oko 200 orijentiraca iz Srbije, a međunarodni karakter takmičenju daje učešće OK „Sova“ iz Šećerane u opštini Beli Manastir u Hrvatskoj.

Karate

Međunarodni karate turnir „Trofej Beograda“ održaće se u nedelju, 26. oktobra, u hali „Pionir“. Organizator je Beogradski karate savez. Početak takmičenja je u 9.30, a svečano otvaranje u 10.30.

Na turniru će učestvovati oko hiljadu takmičara svih uzrasnih kategorija, od poletaraca do seniora. Dolaze ekipe iz desetak evropskih zemalja. Predstojeći turnir moći će da se prati uživo preko interneta. (danubeogradu.rs / Beoinfo)