Naslovna » Izlasci » Festivali » 20. Festival autorskog filma: 21 film u glavnom programu
Levijatan
Levijatan

20. Festival autorskog filma: 21 film u glavnom programu

Od 26. novembra do 3. decembra biće održan jubilarni 20. Festival autorskog filma, a u glavnom programu biće prikazano 21. ostvarenje, među kojima je i pobednik Kana „Zimski san“ turskog reditelja Nurija Bilge Džejlana.

Publika će moći da pogleda i pobednički film Berlina „Crni ugalj tanak led“ kineskog reditelja Diao Jinana, kao i nagrađivane filmove iz Kana – „Levijatan“ (režija Andrej Zvjagincev, nagrada za najbolji scenario), „Zbogom jeziku 3D“ (režija Žan-Lik Godar, Nagrada žirija).

Jubilarni Festival autorskog filma publici poklanja i novi film jednog od miljenika festivalske publike, reditelja Gzavijea Dolana, koji je ove godine podelio Nagradu žirija u Kanu sa kultnim Žan-Likom Godarom.

– U svom prvom filmu želeo sam da ubijem svoju majku – rekao je Dolan – u poslednjem filmu tražim njenu osvetu.

Izuzetno vešto snimljen, estetski šokantan, film „Mamica“ poseduje istu energiju kao prethodni Dolanovi filmovi, ali kanalisanu tako da izazove veći efekat nego ikada.

Ribari bez mreže
Ribari bez mreže

Zanimljivi gost-debitant

Jubilarno izdanje Festivala dovodi i zanimljive goste u Beograd. Amerikanac Kater Hodjern predstaviće svoj film „Ribari bez mreža“ nagrađen u Sandensu za najbolju režiju. Film je nastao na osnovu istoimenog kratkometražnog rediteljevog projekta, takođe nagrađenog u Sandensu. Sniman u Istočnoj Arfici sa somalijskim naturščicima, ovaj film je opojna i ujedno otrežnjujuća priča o modernim piratima.

Debitant kada je u pitanju dugometražni film, Kater Hodjern kombinuje visokoprofilni triler sa intimnim, slojevitim kvalitetima umetničkog filma, upoznajući publiku sa piratima kao ljudima, humanizujući ih tako što prikazuje njihove moralne dileme i razorne unutrašnje borbe.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani KCB, Muzeju i Zgradi Jugoslovenske kinoteke, bioskopu „Fontana“, KC Parobrod i DK Studentski grad.

Festival autorskog filma svake godine poseti više od 20.000 gledalaca. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.