Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Jurij Revič otvara Festival kamerne muzike 2014
Jurij Revič
Jurij Revič

Jurij Revič otvara Festival kamerne muzike 2014

Mladi virtuoz Jurij Revič (Yury Revich) otvoriće Međunarodni festival kamerne muzike u Centru lepih umetnosti Guarnerius, 13. novembra od 20.00.

Ruski umetnik svetske slave, 23-godišnji Moskovljanin, dugi niz godina gradi blistavu karijeru, ispunjenu nastupima u najčuvenijim koncertnim prostorima sveta, dok publiku i kritiku ostavlja bez daha. Miljenik naše publike, prvi put je posetio Beograd 2011. godine i od tada je tri puta punio Kolarac, a sada će na poziv našeg Jovana Kolundžije, svojim koncertom otvoriti Međunarodni festival kamerne muzike.

Znajući da zahtevna srpska publika uvek od njega očekuje vrhunsko izvođenje, za novi susret sa Beograđanima, Jurij Revič je pripremio izuzetno virtuozan program, ujedno i veoma atraktivan za slušaoce, na kojem će se naći kompozicije Paganinija, Sarasatea, Tartinija, Pergolezija i Ravela.

I pored izuzetno bogatog koncertnog rasporeda, zahvaljujući posebnoj emociji i atmosferi koju nose beogradski koncerti, a koja je, kako Revič kaže, njemu kao izvođaču najvažnija, uvek pronalazi vremena za naš grad, u koji dolazi pravo iz Niša, gde će biti počasni gost jubilarnog 40. izdanja NIMUS-a.

Violinisti, koga još od malena nazivaju „mladim Paganinijem“ uz komentar da je „rođen da vlada koncertnom scenom“, posle tri izuzetno uspešna nastupa u Kolarčevoj zadužbini, ovo će biti prvi koncert u Guarneriusu, čiju će scenu podeliti sa jednom od naših najboljih pijanistkinja, Natalijom Mladenović.

Uz muziku, nastupe za pamćenje po celom svetu i mnoštvo nagrada, ovaj svestrani umetnik je letos predstavio i svoj prvi kratki film „Confusion“. On je autor – reditelj i scenarista, a tumači i glavnu ulogu. Ovo ostvarenje koje svojom temom skreće pažnju na probleme ljudi sa oštećenim sluhom, dobio je pohvale sa svih strana.

Kao promoter i ambasador Betoven centra i poznate Amadeus škole u Beču, Revič veliki deo svog vremena posvećuje afirmaciji svojih mladih kolega, a kroz Evropsko-rusko društvo za međunarodnu saradnju (čiji je umetnički direktor), pokretač je brojnih humanitarnih akcija. Odnedavno, Revič je i jedan od najmlađih univerzitetskih profesora u Evropi, s obzirom da je od ove godine angažovan i na bečkoj Muzičkoj akademiji.

Međunarodni festival kamerne muzike će u Guarneriusu biti održan od 13. do 15. novembra, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, a pored Reviča, okupiće uspešne mlade muzičare iz celog sveta. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.