Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej grada Beograda: Provokativna hit izložba „Faceless“
Muzej grada Beograda - Faceless
Fotografije: facelessexhibition.net

Muzej grada Beograda: Provokativna hit izložba „Faceless“

Posle Beča i Amsterdama provokativna izložba „Faceless“ (Bezlično), koja se hvata u koštac sa fenomenom gubljenja privatnosti čija je žrtva postalo čitavo čovečanstvo, stiže i pred beogradsku publiku.

Srpski umetnik Bogomir Doringer kustos je ove izložbe, koja će u Muzeju grada Beograda biti otvorena od 15. marta do 15. aprila, najavljeno je iz Gradskog sekretarijata za kulturu. Baveći se temama gubitka privanosti, postavka koja okuplja više od sto stranih i domaćih umetnika i modnih dizajnera, pokušava da ispita i ustanovi da li postoji zajednički imenitelj za skrivena (maskirana, kamuflirana) lica u svetu umetnosti.

– U modernom društvu od nas se zahteva konstantna vidljivost i transparentnost. Nestabilni identitet sadašnjice, traži povratak maski iz prošlosti kada su služile kao zaštita, deo rituala, postizanje kolektivnog tela, anonimnost, za performans ili za zabavu – kaže Doringer.

On se za temu skrivenog lica, koju obrađuje u ovoj izložbi, počeo da se interesuje pre desetak godina, dok je još radio u modnoj industriji.

– Kolekciju su predstavljali modeli čija lica je skrivala maska ili pak prekrivala kosa, što je na značenjskom nivou trebalo da sugeriše kritiku sveta, ali i komentar o savremenom društvu koje je konstantno i kontinuirano terorisano lepotom – objašnjava umetnik.

Muzej grada Beograda - Faceless
Fotografije: facelessexhibition.net

Moda obezličavanja

Izložba „Faceless“ govori o fenomenu koji je prisutan svuda oko nas. Reč je o svojevrsnoj modi obezličavanja, skrivanja lica koja se pre svega pojavila u umetnosti početkom ovog veka i od tada je popularna i prisutna. Izložba nas podseća koliko medijski generisane slike imaju uticaja na umetnost, na koji način posreduju i oblikuju javni imidž, ali i imidž stvarnosti, te kako korespondiraju sa modom, pop-kulturom i komercijalnim tokovima, koje uopšteno nazivamo mejnstrim. Izložba istražuje i fokusira se na „dijaloški“ apsekt, te prednost daje učesnicima-izlagačima, ali i onima čiji rad predstavlja svojevrsni komentar na izložbu, a u formi je predavanja, performansa i radionica interdisciplinarnog karaktera.

Odziv više od stotinu umetnika, kako onih slavnih, međunarodno već priznatih, tako i onih mlađih a prominentnih, ili umetnika čije vreme tek dolazi, evidentan je pokazatelj relevantnosti same izložbe. Među njima su Marina Abramović, Bob Milošević, Mirko Lazović, Tanja Ostojić, Jill Magid, Jeremy Bailey, Bernd Oppl, Andrew Norman Wilson, Thorsten Brinkmann, Asger Carlsen, Shahram Entekhabi, David Haines, Ren Hang, Ute Klein, Nienke Klunder, Slava Mogutin, Mustafa Sabbagh, Jan Stradtmann, Levi Van Veluw…

Izložba „Faceless“ originalno je postavljena u MuseumsQuartier-u, u Beču, u saradnji sa Brigitte Felderer sa Fakulteta primenjenih umetnosti, gde je u razdoblju od jula do decembra 2013, pogledalo 26.000 posetilaca. Posle Beča, prikazana je u Amsterdamu, u muzeju „Mediamatic“ od januara do aprila 2014. godine, gde ju je pogledalo 6.000 posetilaca.

Izložba je iz prvobitnih niskobudžetnih okvira, vrlo brzo prerasla u jednu od atraktivnijih, provokativnijih i najposećenijih kulturnih događaja kako u Beču, tako i u Amsterdamu. Tome u prilog govori više od 150 stranica bilo da je reč o međunarodnoj kritici, prikazima ili srodnom pres materijalu i publikacijama.

Izložba „Faceless“ biće postavljena uz podršku Skupštine grada Beograda. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.