Naslovna » Izlasci » Izložbe » Narodni muzej: Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II
Pit Mondrijan - Kompozicija II
Pit Mondrijan - Kompozicija II

Narodni muzej: Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II

Od 27. novembra do 22. februara u Narodnom muzeju biće otvorena izložba „Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II“.

Biće predstavljene odabrane umetničke i kustoske prakse, koje su od osamdesetih godina 20. veka nastajale u relaciji sa slikom „Kompozicija II“ Pita Mondrijana iz kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu.

Slika jednog od najznačajnijih umetnika apstraktnog slikarstva 20. veka nastala je u Parizu 1929, a dve godine kasnije stigla je u naš muzej u sklopu poklona Odbora za širenje holandske umetnosti u Jugoslaviji. Ta donacija bila je deo šire ekonomske i kulturne saradnje, organizovane u cilju razvijanja bližih međudržavnih i diplomatksih odnosa. Ovim gestom, Narodni muzej postao je jedna od prvih institucija u svetu koja je u svoju kolekciju uvrstila rad Pita Mondrijana iz neoplasticističke faze.

Pored „Kompozicije II“ posetioci će na izložbi videti i dela devetoro domaćih umetnika: Gorana Đorđevića, Nikole Pilipovića, Aleksandra Dimitrijevića, Zorana Naskovskog, Jelice Radovanić, Dejana Anđelkovića, Dobrivoja Krgovića, Mrđana Bajića i Vesa Sovilja, kao i dva neautorizovana projekta.

Radovi savremenih umetnika koji nisu sačuvani biće prezentovani fotografskim zapisima i drugim dokumentarnim materijalom. Zanimljivo je da jedna od umetničkih instalacija koja će biti prezentovana uključuje i nekoliko izuzetno značajnih dela iz Zbirke strane umetnosti.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Holandije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova Srbije. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.