Naslovna » Izlasci » Pozorište » Noć pozorišta 2014 u Srbiji
Noć pozorišta
Noć pozorišta

Noć pozorišta 2014 u Srbiji

U subotu, 15. novembra, sedam evropskih zemalja organizuje manifestaciju Noć pozorišta 2014. Čak 24 grada u Srbiji na ovaj dan otvoriće svoje institucije kulture za publiku, što je najveći broj učesnika od kada se održava manifestacija.

Po četvrti put u Srbiji će biti održana Noć pozorište u okviru međunarodne mreže European Theatre Night, uz podršku lokalnih samouprava i institucija kulture. U 40 institucija kulture gradova-učesnika manifestacije (pozorišta, kulturni centri, studentski kulturni centri, muzeji, biblioteke i dr.) biće održano više od 50 predstava i 20 propratnih sadržaja (performansi, muzički događaji, muzejske postavke, radionice, izložbe, i sl.) koji su besplatni ili sa popustom do 50% u pojedinim institucijama.

Od 2011. godine, od kada je pokrenuta manifestacija Noć pozorišta u Srbiji do danas, ukupno je uzelo učešće oko 40 gradova sa više od 200 različitih programskih sadržaja (predstave, radionice, izložbe, i dr.). U nekoliko gradova biće priređeni celodnevni programi a to su: Šabac, Sremska Mitrovica, Beograd, Novi Sad, Lazarevac, Vranje i Novi Pazar.

Zbog potrebne podrške institucijama kulture u Republici Srbiji i razvoju pozorišnog stvaralaštva počela je sa radom i Fondacija Noć pozorišta.

Izložba „Putujuća pozorišta u Srbiji“

U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije (Gospodar Jevremova 9) biće otvorena izložba na kojoj će biti predstavljena putujuća pozorišta. Zainteresovani će moći da saznaju o „putujućim družinama“, „letećim teatrima“ koja su nastajala još od druge polovine XIX veka u Srbiji, sve njihove zgode i nezgode.

Publika će se upoznati i sa problemima ovih trupa početkom XX veka, zatim između dva rata (1918-1941), kada su brojne putujuće družine prestajale sa radom, zbog nepovoljnih društveno-političkih i ekonomskih uslova.

Ne zaboravljajući njihov značaj, u novije doba im je, na inicijativu dr Milenka Misailovića, teatrologa, odata počast podizanjem spomen-obeležja 1988. Vajar Jovo Petijević je u Skadarliji podigao spomenik besmrtnom putujućem glumcu, koji je ujedno poziv na živu scenu na kojoj bi se stalno podsećalo na začetnike pozorišnog života.

Pozorište za najmlađe

U Teatru 78 (Resavska 78) 15. novembra od 17.00 biće igrana hit predstava „Pepeljuga“ namenjena najmlađoj publici uzrasta od dve godine pa naviše i njihovim roditeljima, sa živopisnom scenografijom, maštovitim kostimima i originalnom muzikom. Cena ulaznice je 350 dinara.

I Pozorište lutaka Pinokio (Goce Delčeva 1) pripremilo je za Noć pozorišta predstavu. „Lepotica i zver“ biće igrana u subotu tačno u podne. Poznata bajka biće predstavljena u kombinaciji, maske, glumačke igre i video projekcije. Predstava traje 45 minuta, a pripremljena je za uzrast od pet do 12 godina. Cena karte je 280 dinara. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.