Naslovna » BG servis » Osnovan Savet za prava deteta grada Beograda
Savet za prava deteta
Savet za prava deteta

Osnovan Savet za prava deteta grada Beograda

Politikom i strategijom rešavanja prava dece na teritoriji grada Beograda baviće se danas osnovan Savet za prava deteta grada Beograda.

U Savet su uključeni gradski sekretarijati, nevladine organizacije, a na sastancima će učestvovati predstavnici Unicefa.

– Više od trećine dece u Srbiji živi u Beogradu, želimo da čujemo njihov glas i da im omogućimo da se na teritoriji grada Beograda njihova prava ostvaruju. U proteklom periodu uradili smo mnogo toga da situaciju kod dece sa smetnjama u razvoju olakšamo. Tako je grad izdvojio sredstva za 44 lična pratioca za decu sa smetnjama u razvoju, a obezbedili smo dodatna sredstva za još 130 pratioca. U narednih nekoliko meseci će svako dete sa smetnjom u razvoju, a čiji su roditelji izrazili potrebu za ličnim pratiocem to i dobiti. Osim toga, deca koja koriste usluge dnevnog boravka imaju besplatan prevoz do i od kuće. Grad Beograd finansira i prihvatilište za decu koja su zlostavljana ili zapostavljena. Radimo dosta stvari koja su usmerena na prava dece koja imaju posebne potrebe – istakao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali i dodao da je prvi u put u istoriji formiran ovakav Savet na nivou lokalne samouprave.

SAvet će raditi i na prevenciji maloletničke delikvencije, ali i na tome kako postupati sa decom koja su zlostavljena ili su zapostavljena.

Direktor kancelarije Unicefa za Srbiju Mišel Sen Lo je izrazio zadovoljstvo što je Savet osnovan danas, jer je sutra 25-ta godišnjica od usvajanja Konvencije o pravima deteta.

– Drago mi je što će Savet zatražiti podršku civilnog društva, nevladinih organizacija, članova vlade i vladinih tela. Dobro je što će fokus biti na prevenciji. Grad treba da bude bezbedan za decu, ali prava treba da budu data deci kao primarna stvar, a ne kao posledica nekih incidenata. Postojaće jasna strategija, jasan nacionalni plan o tome šta treba da uradimo i mislim da će ovaj Savet biti dobar, imam puno poverenje u njega – istakao je Sen Lo.

Predsednik Saveta je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, članovi Saveta su: Sandra Pantelić, načelnik Gradske uprave grada Beograda, Jasmina Ivanović, sekretar za socijalnu zaštitu, Snežana Đurić, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, Vera Dražić, sekretar za zdravstvo, Slobodan Milosavljević, sekretar za finansije, Prof Falulteta političkih nauka Nevenka Žegarac, Ivana Stevanović iz Centra za prava deteta, Dilbera Sarajlić iz Saveza za cerebralnu i dečju paralizu i Dejan Bojić načelnik Odeljenja za prevenciju i rad policije u zajednici, PU grada Beograda. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.