Naslovna » Izlasci » Film » Pokret za okupaciju bioskopa u bioskopu Zvezda
Pokret za okupaciju bioskopa
Pokret za okupaciju bioskopa

Pokret za okupaciju bioskopa u bioskopu Zvezda

Iako neformalni, Pokret za okupaciju bioskopa, pokrenuo je akciju u bioskopu Zvezda sa ciljem da se spreči njegovo propadanje i doprinese jačanju kulturne scene.

„Bez kulture nema identiteta države, a samim tim ni identiteta naroda koji tu državu konstituiše“, moto je grupe kojoj pripadaju građani, mladi filmski autori i kulturni radnici.

Oni tvrde da je situacija veoma jasna: po prvi put posle 80 godina duge tradicije, opstanak domaće kinematografije je doveden u pitanje.

Imamo situaciju…

Do 2004. godine u Beogradu je radilo 19 bioskopa sa godišnjom posetom od 4.200.000 ljudi. Preduzeće Beograd film je činilo 78% ukupnog prometa. Uz pomoć tadašnje vlasti, 2007. godine Nikola Đivanović kupio je Beograd film sa 14 bioskopskih sala za samo 9,2 miliona evra.

Iako obavezan ugovorom da „neće prodati, preneti ili na bilo koji drugi način otuđiti akcije u periodu od dve godine, od dana zaključenja ugovora“, Đivanović već sledeće godine prodaje pet centralnih gradskih bioskopa za sumu od 19,7 miliona evra, većinu trgovinskom lancu Idea.

Pored optužinice zbog utaje poreza od 1,4 miliona evra protiv Nikole Đivanovića i mali akcionari u čijem je posedu bilo 30% Beograd filma pokreće krivičnu prijavu jer ih je oštetio za četiri miliona evra.

Iako ovo predstavlja vrlo jasan primer korupcije, još tragičnija je činjenica da je ovakvim postupkom vrlo svesno oštećena i kulturna infrastruktura naše zemlje. Dopuštanjem kriminalne privatizacije Beograd filma uz velike posledice po privredu i kulturu naneta je i nenadoknadiva šteta srpskom filmskom stvaralaštvu.

Radovi u toku

Pokret za okupaciju bioskopa je u bioskopu Zvezda (Terazije 40) već četvrti dan. Akcijaši su čistili bioskop i organizovali projekcije filmova.

Dobili su veliku podršku javnosti kao i veliki broj fanova na svojoj Facebook stranici. Inicijativu su podržali i organizatori Festivala autorskog filma.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje poslaće nadležnim državnim institucijama dopis sa zahtevom da se preispita privatizacija beogradskih bioskopa i sagleda mogućnosti da se ponovo uspostavi bioskopska mreža, kako u Beogradu tako i širom Srbije.

Podnet je i predlog da bioskopi Balkan, Jadran, Kozara i Zvezda postanu institucije od kulturnog značaja i da budu predate Gradu Beogradu na upravljanje. (danubeogradu.rs)

Program

Ponedeljak, 24. novembar
16.00… Nemirni
18.00… Dani
19.45… Horokestar
20.00… Dragan Wende West Berlin

Utorak, 25. novembar
16.00… Bube u glavi
18.00… Tri
20.00… Travelator

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.