Naslovna » Izlasci » Festivali » Ring Ring 2014 Extended: William Basinski
William Basinski
William Basinski

Ring Ring 2014 Extended: William Basinski

U Kulturnom centru Rex, u četvrtak, 20. novembra od 21.00, u okviru festivala Ring Ring 2014 Extended nastupiće William Basinski, što će mu biti prvo gostovanje u Beogradu.

Umetnik klasičnog muzičkog obrazovanja, više od 30 godina je u vodama eksperimentalnih medija njujorške, a u poslednje vreme i kalifornijske scene, zasnivajući svoj rad na korišćenju zastarele tehnologije i analognih kaseta.

Njegovo epsko remek delo na četiri CD-a, „The Disintegration Loops“ dobilo je pohvale međunarodne kritike i uvršteno je među najboljih 50 albuma 2004. godine po izboru Pitchfork Media. Instalacije i filmovi, nastali u saradnji sa filmskim stvaraocem Jamesom Elaineom, predstavljani su na festivalima i u muzejima u različitim zemljama, a njegovi koncerti su održavani pred punim dvoranama širom sveta.

William Basinski je na poziv Antonyja Hegartyja napravio muziku za operu Roberta Wilsona „Život i smrt Marine Abramović“, koja je premijeru imala u Mančesteru u julu 2011, turneju po Evropi 2012, a po Severnoj Americi 2013. godine. Na svetskoj turneji prošle godine, Basinski je promovisao svoj najnoviji album „Nocturnes“, objavljen u maju 2013.

Posle sjajnog nastupa kvarteta Made to Break, prošle nedelje u istom prostoru, u okviru jesenjeg dela festivala Ring Ring, ovo je još jedna prilika da čujemo vrhunskog američkog umetnika, koji na festival dolazi uz podršku ambasade SAD.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni KC Rex, po ceni od 300 dinara. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.