Naslovna » Izlasci » Festivali » Slobodna zona: Film o Niku Kejv na otvaranju u Sava centru
Slobodna zona - otvaranje
Slobodna zona - otvaranje

Slobodna zona: Film o Niku Kejv na otvaranju u Sava centru

Deseti jubilarni festival angažovanog i dokumentarnog filma Slobodna zona otvoren je sinoć u punoj sali Sava centra.

Festival je otvorio film „20000 dana na Zemlji“ u kome Nik Kejv veoma iskreno govori o svom pogledu na život i svet, otkriva svoj umetnički proces i veoma karakterističan senzibilitet. Gromoglasan aplauz kojim je publika nagradila film „o jednom danu u životu legendarnog Nika Kejva“ pokazao je da selektori Branka Pavlović i Rajko Petrović nisu pogrešili kada su odlučili da Slobodnu Zonu otvore filmom koji je višestruko nagrađen na najprestižnijim svetskim festivalima.

Branka Pavlović prva se obratila prepunom Sava centru rečima:
– Ovo je tačno 3285. dan Slobodne zone na Zemlji i nadamo se da ćemo dočekati 20000 dana filmskog festivala Slobodna zona. Festival postoji za publiku i zbog publike i raste iz godine u godinu.

Direktor festivala Rajko Petrović predstavio je publici gošće festivala, koje su se poklonile sali i dobile aplauz publike, Tatjanu Božić – autorku filma „Ljubavna odiseja“, i Ester Hajdu – autorku filma „Suđenje u Mađarskoj“. Petrović je takođe i podsetio da Slobodna zona traje cele godine i obuhvata mnoge programe, od obuke srednjoškolskih nastavnika u korišćenju filma kao nastavnog sredstva do kampova za mlade kreativce i posebno prolećne Turneje Slobodne zone četrdesetak gradova Srbije.

Na kraju, pre filma koji su svi željno iščekivali, Boris Buden, filozof, publicista i gost selektor festivala otvorio je veoma ozbiljnu temu rekavši da danas, dvadeset pet godina posle pada Berlinskog zida, živimo u razvalinama stvarnosti i demokratije koju smo nekada tako željno iščekivali. Buden je time istovremeno i najavio diskusioni program Noćni razgovori koji će svake večeri održavati u Kulturnom centru Beograda, od 23.00.

Boyhood – dodatne projekcije

Karte za obe projekcije film „Boyhood“ rasprodate su pre početka festivala. Organizatori su najavili da će organizovati dodatne projekcije ovog filma.

Tokom pet dana festivala Slobodna zona publika će imati prilike da vidi 26 filmova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.