Naslovna » Izlasci » Svetski dan nauke – 10. novembar
Svetski dan nauke
Svetski dan nauke

Svetski dan nauke – 10. novembar

U ponedeljak, 10. novembra, u Srbiji se po četvrti put obeležava UNESKO Svetski dan nauke za mir i razvoj. Centar za promociju nauke pripremio je zanimljiv naučnopopularni program tim povodom.

Svake godine, 10. novembra, obeležava se Svetski dan nauke za mir i razvoj. UNESKO je ustanovio Svetski dan nauke pošto je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine.

Ovaj datum je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine. Odlukom UNESKO, nauka se ne proslavlja samo jedan dan u godini, već je nauci, miru i razvoju posvećena cela sedmica, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. U Srbiji je Svetski dan nauke prvi put proslavljen 2011. godine, na inicijativu Centra za promociju nauke. Od tada se održava svake godine.

Dan sa naukom

U ponedeljak, 10. novembra 2014, Centar za promociju nauke organizuje bogat naučnopopularni program u Naučnom klubu CPN-a (Knez Mihailova 5).

Tako će publika biti u prilici da čuje odgovor na pitanje „Da li je bilo Velikog praska?“ na predavanju Nikole Božića od 19.00. Pre toga, od 14.00, u Naučnom klubu se organizuje program „Popodne sa robotom“ koji vodi robotičar Jovica Taševski. U prepodnevnim časovima za najmlađe se otvara Dečji naučni klub, a Kosta Jovanović će objasniti kako se prave, kreću i kako rade lego-roboti.

Đaci će tokom Dečjeg naučnog kluba imati priliku da učestvuju i u takozvanim Makers-Lab radionicama. Makers-Lab je novi edukativni koncept, koji CPN primenjuje u Inovacionoj laboratoriji u Naučnom klubu. Stotine đaka beogradskih škola je prethodnih mesec dana prošlo kroz Inovacionu laboratoriju, a ovaj oblik učenja će biti predstavljen najširoj publici u drugoj polovini novembra. (danubeogradu.rs)

Svetski dan nauke

Naučni klub CPN-a – Knez Mihailova 5

I Dečji naučni klub (DNK)
10.00… Ja, lego-robot – Kosta Jovanović, ETF, Univerzitet u Beogradu
12.00… Makers-Lab radionice za najmlađe u Inovacionoj laboratoriji

II Popodne s robotom
14.00… Kako je razvijan i kako radi robot Marko?
Jovica Taševski, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu

III Filmski program
17.00… Naučno obrazovanje – TEDx predavanja

IV Tribinsko-predavački program
19.00… Da li je bilo Velikog praska?
Nikola Božić, Istraživačka stanica Petnica

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.