Naslovna » Izlasci » Festivali » Alternative Film/Video 2014 od 9. do 13. decembra
Alternative Film/Video - Ivan Marušić Klif
Alternative Film/Video - Ivan Marušić Klif

Alternative Film/Video 2014 od 9. do 13. decembra

Festival novog filma i videa ALternative Film/Video 2014 biće održan od 9. do 13. decembra u Domu kulture Studentski grad.

Ove godine je za takmičarski program prijavljeno oko 600 filmova iz celog sveta, od kojih su selektori Greg de Cuir (filmski kritičar i teoretičar) i Zoran Saveski (filmski autor) odabrali 46 filmova iz 17 zemalja za takmičarski program i sedam filmova za program Regionalni tokovi.

Žiri u sastavu Karpo Godina (Slovenija), Sebastijan Kodolani (Mađarska) i Milutin Petrović, odabraće 10 najboljih filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala čiji autori će biti gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra DKSG u okviru koga će realizovati svoj novi film.

Alternative Film/Video počinje „Revolucijom“

Festival se otvara u utorak 9. decembra od 19.00 izložbom Vladimira Nikolića pod nazivom „Revolucija“ u Galeriji DKSG. Poznat po umetničkim ostvarenjima u oblasti video arta, Nikolić ovim povodom kreira ne standardnu filmsku instalaciju kojom komentariše „ideološke pretpostavke kapitalizma čije negativne tendencije i posledice“, kako navodi autor, „danas vidimo u punom svetlu, kada su nestale sve alternative, u kojem je svako za sebe, u kojem nema mesta solidarnosti, u kojem jedinka, idući samo prema sebi, ne stiže nikud“.

Posle toga u 19:45 sledi otvaranje dokumentarne izložbe „Alternative Film/Video 1985/86“, koju su priredili Miodrag Miloševič i Nikola Đurić. Od 20.00 na programu je audio vizuelni performans Ivana Marušića Klifa, Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza i Miroslava Piškulića pod nazivom „343rd day of the Year“. Prvi takmičarski program počinje istog dana od 21.00.

Programi i istraživački forum

Od 1985. kada je festival otvorio vrata umetnicima koji su svoje vizuelne ideje ostvarivali u naizgled drugačijem mediju – videu, Alternative prate aktuelne tendencije u ovim oblastima, te će u fokusu istraživača, autora i publike alternativa ove godine biti snažan upliv estetike videa u filmsku estetiku i obrnuto.

Alternative Film/Video - Vladimir Nikolić, Revolucija
Alternative Film/Video – Vladimir Nikolić, Revolucija

„Prateći programi ovogodišnjeg festivala posvećeni su jugoslovenskim autorima i umetnicima koji su film i video shvatali kao medije koji su slični, kao medije koji se dodiruju i prožimaju i kao medije koji će jednog dana promeniti svoja svojstva i od hemijskog i elektronskog analognog postati jedan – digitalan.“ ističe se u tekstu Miodraga Miloševića, direktora festivala.

Tokom pet dana festivala publika će imati priliku da prisustvuje bogatom pratećem programu: retrospektivi 8mm eksperiment Karpa Godine i Davorina Marca, zatim programu Hrvatski eksperimentalni film i video koji će predstaviti Diana Nenadić, predstavljanju Međunarodne video kolonije u Ohridu 1989 (Gena Teodosijevska) i Video kolonije Motovun (Branka Benčić). Program Putovanja Gabora Bodija, od reprodukcije do produkcije će predstaviti Sebestyén Kodolányi, a Novi švajcarski film predstaviće Patrick Huber (Videoex, Zürich). Na okruglim stolovima će učestvovati renomirani filmski autori, kritičari, teoretičari i predavači iz regiona, a razmatraće se teme: Film i video i Alternativni film u regionu.

U četvrtak, 11. decembra, biće održan 3. Alternative film/video istraživački forum, koji će moderirati Greg de Cuir, a učestvovaće: Xavier García Bardón (kustos i doktorant, Université de Paris 3 Sorbonne Nouvelle), Danijela Purešević (programski urednik, Radio-televizija Srbija), Paula Albuquerque (umetnik i doktorant, University of Amsterdam/Gerrit Rietveld Academy), Anna Zett (umetnik, Berlin), Bruce Checefsky (umetnik i reditelj, Reinberger Galleries, Cleveland Institute of Art), Rinaldo Censi (pisac i kustos, Bologna/Milano), Katrin Mundt (kustos, goEast Wiesbaden), Ana Barroso (umetnik i doktorant, University of Lisbon), Marc Siegel (profesor, Goethe-University, Frankfurt), Miriam De Rosa (predavač, Università Cattolica del Sacro Cuore-Milano).

Značajna ostvarenja

Na završnici festivala u subotu 13. decembra u 21 sat, posle pretpremijere eksperimentalnog filma Petlja Milutina Petrovića, biće prikazani filmovi koji su se našli na Listi značajnih ostvarenja festivala Alternative film/video 2014 i čiji će autori imati priliku da realizuju novi film u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG.

Festival Alternative Film, pokrenut je 1982. u Akademskom filmskom centru DKSG kao jugoslovenski festival sa idejom da „zabeleži i teorijski definiše kretanja i, da ukaže na istinske vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma“ (eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični film …).

Prekinut ratom u Jugoslaviji početkom devedesetih godina prošlog veka, obnovljen je 2003. kao regionalni festival uspostavljajući pokidane veze i nastavljajući da bude spona među stvaraocima ex-jugoslovenskih prostora. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.