Naslovna » Turizam » Beograd 1405 – nova kolekcija suvenira
Beograd 1405 - nova kolekcija suvenira
Beograd 1405 - nova kolekcija suvenira

Beograd 1405 – nova kolekcija suvenira

U Beogradskom izlogu (Knez Mihailova 6), od 4. decembra prodavaće se nova kolekcija suvenira „Beograd 1405“ čiji je autor arhitekta Vladimir Vujović.

Kolekcija Beograd 1405 je kreativni osvrt na period renesansnog Beograda iz vremena despota Stefana Lazarevića i trenutak kada je Beograd, taj stari rimski kastrum, postao prestonica jedne države. Ova kolekcija je posvećena svima koji su ostali ili otišli, i domaćim i stranim Beograđanima.

Majice, blokovi za pisanje, cegeri, olovke, podmetači za miša, kecelje, kuhinjske rukavice i krpe, podmetači, poslužavnici i šolje… delovi su kolekcije „Beograd 1405“ Vladimira Vujovića, koja će obogatiti suvenirski program Beogradskog izloga Kulturnog centra Beograda.

Beograd 1405 – renesansa danas

„Beograd 1405“ predstavlja kreativni osvrt na našu ne tako daleku prošlost, na vreme despota Stefana, ktitora renesansnog Beograda i trenutak kada je grad koji je u svojoj istoriji promenio mnogo različitih imena – Singidunum / Castelbianco / Alba Graeca / Daral Jihad / Nandorferhevar / Weissenburg konačno postao prestonica.

U saradnji sa Prvom srpskom fabrikom sreće čiji je idejni tvorac arhitekta Vujović realizovana je kolekcija inspirisana srednjovekovnom ornamentikom u savremenoj interpretaciji i prilagođena potrebama savremenog kupca.

Autor o svom radu kaže:

– Prva srpska fabrika sreće je ideja – ideja da se stvari koje u životu želimo ne treba lako odricati, pogotovo ne pred interesom kapitala koji danas preovladava. To je ideja da neke vrednosti treba gajiti uprkos apatiji društva i pretpostavke da je sve što je lepo i za dušu zdravo, istovremeno i nerealno. Ta ideja treba da pomiri ono što većina nas smatra utopijom i realnost koja je drugačija, i da pokaže da je taj model čak i danas ostvariv. Postoji put na kome se čovek dobro oseća, radeći ono što voli, s onima koje voli. Taj put nije najlakši, ali čini me vrlo srećnim, uprkos preprekama…

Fotografije cele kolekcije pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.