Naslovna » BG svaštara » Književnost » Čarobna knjiga: David Albahari – Životinjsko carstvo
Čarobna knjiga: David Albahari - Životinjsko carstvo
Čarobna knjiga: David Albahari - Životinjsko carstvo

Čarobna knjiga: David Albahari – Životinjsko carstvo

Novi roman koji je napisao David Albahari, „Životinjsko carstvo“, objavila je izdavačka kuća Čarobna knjiga.

Pod okriljem svemoćne JNA, Dimitrije Donkić, opskuran čovek nepoznate prošlosti, oformljuje svoju grupu, Životinjsko carstvo, čiji članovi isprva misle da je povod njihovog okupljanja samo druženje i zabava. Uskoro otkrivaju da im je jedini zadatak da pomognu pri sprovođenju brutalne odmazde nad jednim pripadnikom grupe.

Pozadina studentskih protesta iz 1968. godine, to jest razračunavanje sa učesnicima demonstracija, presudno utiče kako na događaje u banjalučkoj kasarni, tako i na dramatičan epilog u Kanadi 21. veka.

David Albahari svojim novim romanom ulazi u drugačiji univerzum, ali sa istom idejom. On i dalje primećuje pojave koje nama izmiču, primoravajući nas da stvarnost posmatramo drugim očima.

Životinjsko carstvo stoga predstavlja još jednu studiju o ljudskom karakteru, jezgrovit prikaz stanja stvari. Roman je vrlo kompaktan, skladan, likovi su više funkcije priče nego osebujne ličnosti, što sasvim odgovara piščevoj nameri – da pripovedač ostane nepoznat, nedokučiv, nepouzdan, da priča sama sebe pripoveda.

Knjiga „Životinjsko carstvo“ otkriva sve Albaharijevo majstorstvo u tome da nenametljivim postupkom kreira atmosferu jeze i teskobe.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.