Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » CNN: Šik Beograd – nova energija živopisne prestonice
Beograd
Beograd

CNN: Šik Beograd – nova energija živopisne prestonice

Novinarka CNN-a, Pola Njuton, posetila je nedavno Beograd, napisala pohvalni tekst i snimila srpsku prestonicu iz vazduha.

U okviru reportaža CNN-a kojima publici predstavlja bolji uvid u običaje i kulturu zemalja širom sveta, predstavljen je i Beograd, tekstom, slikom i snimkom.

U srcu Beograda teče lagana i raznolika transformacija, piše Pola Njuton. Nekada neugledna i industrijalizovana četvrt Savamala je tokom poslednjih godina izrasla u uspešni epicentar kulturnog života grada. Posle decenija zapostavljanja, Savamala cveta novim životom i raznolikom gomilom umetnika i preduzetnika koji su došli da ponovo osvoje prostor i pretvore istrošena skladišta u čvorišta kreativnosti.

Predstavljen je Mikser House, kao primer transformacije koja nije nova u Beogradu jer je uništavan i građen oko 40 puta tokom svoje duge i burne istorije.

Beograd – autentično sastajalište različitih civilizacija

Ističe se da „na ušću Save u Dunav živi oko jedan i po milion ljudi, na strateškom položaju između zapadne i istočne Evrope. Glavni grad Srbije je autentično sastajalište različitih civilizacija. Nigde kao ovde se ne vidi važnost istorijskog i kulturnog nasleđa, a to se najbolje ogleda u upečatljivoj i staroj tvrđavi koja bdi nad mestom gde se Sava meša sa Dunavom. Koreni tvrđave na litici sežu do drugog veka nove ere, a u njoj su utočište nalazili Srbi, Rimljani, Vizantinci, Osmanlije i mnogi drugi“.

„Beograd je mnogo puta osvajan, rušen i izgrađivan, te zato ima mnogo slojeva i svako od tih ljudi je ostavio svog traga na licu grada“, citirala je Njuton istoričarku umetnosti Bojanu Ibrajter Gazibara, „okruženu hrpom antičkih statua i ukrašenih bisti unutar barutane u tvrđavi“.

„Veličanstveni pogled na predeo se pruža iz parka koji je deo ovog istorijskog spomenika, te je veoma popularan kod domaćih i stranih turista, ali i meštana“, piše u tekstu koji je objavio CNN. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.