Naslovna » Izlasci » Film » „Egzodus: Bogovi i kraljevi“ u bioskopima od 18. decembra
"Egzodus: Bogovi i kraljevi" u bioskopima
"Egzodus: Bogovi i kraljevi" u bioskopima

„Egzodus: Bogovi i kraljevi“ u bioskopima od 18. decembra

Jedinstven 3D doživljaj, film „Egzodus: Bogovi i kraljevi“, prikazivaće se u bioskopima od 18. decembra.

Čuveni reditelj Ridli Skot („Gladijator“, „Prometej“) snimio je epsku avanturu „Egzodus: Bogovi i kraljevi“, priču o jednom čoveku koji je bio dovoljno hrabar da se suprotstavi moći imperije. Koristeći vrhunske vizuelne i 3D efekte, Skot unosi novi život u priču o nepokornom vođi Mojsiju (Kristijan Bejl) koji predvodi pobunu protiv egipatskog faraona Ramzesa (Džoel Edgerton), bekstvu od 400.000 robova iz Egipta i zastrašujućeg ciklusa smrtonosne kuge.

Filmska intriga, obim avanture i živopisni likovi daju jedinstven scenski događaj. Egzodus iz Egipta je originalna i potpuna herojska saga. Takođe je i moćna i lična priča bogata emocijama, rivalstvom, izdajom i neuništivom potragom za slobodom.

Skot primećuje da je „život Mojsija je jedna od najvećih avantura i duhovnih potraga svih vremena“. Od uvodne bitke u kojoj vojnici napadaju Hetitski tabor, do ogromnih kula, zastrašujućeg niza pošasti i razdvajanja Crvenog mora, Skot daje svoj lični pečat jednoj od naših najcenjinijih i najvažnijih priča. „Volim sve veće od života“, ističe Skot. „Znao sam šta radim sa ‘Gladijatorom’ ­ kako da mu udahnem život i osećaje ljudi iz tog perioda. Sa fimom ‘Egzodus: Bogovi i kraljevi’ želim slično – da oživim egipatsku kulturu i egzodus na način koji nije viđen ranije“.

„Egzodus: Bogovi i kraljevi“ i „posao iznutra“

Čuveni reditelj dugo je pokušavao da uspostavi saradnju sa Kristijanom Bejlom.
– Kristijan je glumac čije je prisustvo na ekranu jako moćno. Njegova gluma je „posao iznutra“. On ulazi potpuno u lik iz koga dobijamo strastvenog vođu. Uživao sam radeći sa njim koliko i sa ostalima, iznenađivao me je svakog dana. Mnogo sam očekivao, a dobio sam još više – kaže Skot.

Bejl je prihvatio ovu ulogu iz nekoliko razloga:
– Imam osećaj da priča o egzodusu nije samo jedna od temelja mnogih svetskih, svetovnih tekstova, već i jedna od najdubljih narativa u ljudskoj istoriji. Shvatio sam da je Mojsije kompleksna ličnost. Vera ga je pretvorila u borca za slobodu koji ne preza ni od čega kako bi sproveo božiju volju. Ali, on je takođe i kontradiktoran lik: veran, ali i sumnjičav, neodlučan, ali samopouzdan, ratnik, ali i oslobodilac, temperamentan, ali i stamen. Mojsije je jedan od najfascinantnijih likova koje sam do sada proučavao.

Centralna veza filma „Egzodus: Bogovi i kraljevi“ je između Mojsija i Ramzesa koji su odrastali kao braća. Ramzes postaje faraon, a Mojsije njegov najverniji savetnik i zamenik. Ali, kada Ramzes sazna da je Mojsije Jevrejin, progna svog „brata“ u pustinju gde ga čeka sigurna smrt. „Ramzes je personifikacija toga kako apsolutna vlast u potpunosti iskvari osobu“, kaže Džoel Edgerton koji tumači Ramzesa u filmu. „On počinje da veruje da je, zapravo, Bog, što stvara sjajnu dinamiku između Mojsija i njega“.

Film je sniman u Pajnvud studiju, Londonu i na lokacijama u Almeriji, jugu Španije i Fuertventuri na Kanarskim ostrvima. Kristijan Bejl glumi Mojsija uz Džoela Edgertona kao Ramzesa, Džona Tortura kao Setija, Bena Kingslija kao Nuna i Erona Pola kao Džošuu. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.