Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Van okvira 2014. od 5. do 9. decembra
Van okvira 2014
Van okvira 2014

Festival Van okvira 2014. od 5. do 9. decembra

Grupa „Hajde da…“, KC Rex i Galerija „12 Hub“ organizuju četvrti regionalni festival društveno angažovanog teatra „Van okvira – Off Frame“.

Misija festivala je da okupi organizacije i autore koji se bave društveno angažovanom pozorišnom praksom u Srbiji, regionu i šire, i da promoviše uključivanje u pozorišni rad i predstave onih koji su u određenom društvenom kontekstu obespravljeni.

Uspostavljanje granica (na liniji subjekt-svet) razvojna je pojava i omogućava subjektu u razvoju bolje razumevanje svog položaja u okruženju. Pitanje je koliko se uspostavljanjem nekih granica (kojima kultura i institucije čine pritisak i definišu meru prihvatljivosti u ponašanju) lični i društveni prostor vremenom zatvara i time biva otežana svaka autentična i dijaloška komunikacija.

Tako određene granice počinju da se doživljavaju kao samorazumljive. Organizatori festivala ovoga puta preispitaće neke od njih.

Van okvira: ukazivanje na cenzuru

Devet pozorišnih predstava/performansa ukazuju na cenzuru i posledice njenog prekoračenja („O s(a)vesti – Esej u pokretu o Dadi Vujasinović“), na granice jezika i komunikacije („Tišina“), na senzorne granice („Inner Lights“), na geo-političke granice („Let iznad kosovskog pozorišta“), granice ličnog i političkog („Još jedno pismo preko Crvenog krsta”), granice izdržljivosti („Tri minuta“ i „LUDAČKE KOŠULJE još uvek u našem gradu. Еskapizam sa osmehom.”), umetničkog delovanja („Star Track“), granice prihvatanja društvenih pravila („Dečak koji kaže da – dečak koji kaže ne“).

Tokom festivala će biti organizovane prezentacije i okrugli stolovi koji će biti inspirisani prikazanim predstavama, ali će ispitivati još neka „granična” područja. Biće organizovana i radionica, koja podstiče dijalog sa mladima o slobodi govora i izražavanja u javnom prostoru, kao i dve prezentacije radionica u formi predstave/performansa („O slobodi i savesti“ i „Koliko košta(m)?“).

Svi programi festivala „Van okvira / Off Frame“ su besplatni za publiku.

Više pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)