Naslovna » Izlasci » Film » Film „Sjene“ u Kuli Nebojša
Film "Sjene"
Film "Sjene"

Film „Sjene“ u Kuli Nebojša

U četvrtak, 11. decembra od 20.00, u Kuli Nebojša biće prikazan film „Sjene“ mladog reditelja Miloša Ljubomirovića.

Projekcija će biti organizovana u okviru programa „Pre sto godina – jedan grad Evrope“, koji realizuje JP „Beogradska tvrđava” povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.Za dž

Pre prikazivanja filma, publici će se obratiti reditelj Miloš Ljubomirović i doktor istorijskih nauka Danilo Šarenac, koji će govoriti o istorijskom kontekstu događaja kojim se film bavi. Posle uspešne premijere koja je održana 25. novembra, „Sjene“ se vraćaju na mesto svog nastanka – na Beogradsku tvrđavu.

„Sjene“ – o mladobosancima

Ovaj film donosi priču o sudbini mladobosanaca posle atentata, za vreme služenja zatvorske kazne u Češkoj. Tamnovanje i scene mučenja Gavrila Principa i njegovih drugova dočarane su kadrovima nastalim u kazamatima Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi.

Film je rađen po ideji Miloša Ljubomirovića, a na osnovu stenografskih beleški doktora Martina Papenhajma koje je vodio tokom razgovora sa Gavrilom Principom. Scenario potpisuje Srđan Banović, a saradnik na scenariju bio je Muharem Bazdulj.

Glumačku ekipu čine Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Aleksandar Radojičić, Dragan Petrović Pele i Luka Mijatović. Plan autora je da ovaj kratkometražni film bude uvod u dugometražni film i mini-seriju od pet epizoda realizovanu u međunarodnoj produkciji.

Projekcija u Kuli Nebojša je besplatna, ali je zbog ograničenog broja mesta neophodna prijava (2620-685). (Beoinfo)