Naslovna » Izlasci » Shopping » HP Beats Special Edition – notebook za dobru zabavu!
HP Beats Special Edition

HP Beats Special Edition – notebook za dobru zabavu!

HP ove godine proslavlja pet godina saradnje sa poznatom kompanijom Beats Audio, a u to ime predstavio je dve serije računara – Beats Special Edition notebook računare i Beats Special Edition All-in-One desktop modele.

Testirani Beats Special Edition notebook (HP Beats Special Edition 15-p010nm) dijagonale od 15.6 inčane može lako da se svrsta ni u jednu od poznatih proizvodnih grupa – ne podseća na ProBook, ali ni na EliteBook, a svakako nije reč ni o nižoj, Pavilion seriji.Promo

Vizuelno najsličniji Envy modelima, model sa testaje od istih manje diskretan i sasvim sigurno je namenjen mlađim kupcima.HP Beats Special Edition je u potpunosti načinjen od plastike, tu uključujući gornji poklopac, donju stranu, te čitavo kućište računara, koje je doduše iznutra konstrukcijski ojačano metalnim ulošcima, kako bi ceo računar mogao da prođe rigorozne fizičke i temperaturne stres testove kroz koje prolaze i ProBook i EliteBook modeli.

Karakteriše ga fantastičan dizajn i izuzetna završna obrada, ali se ne može reći da je reč o super-robusnom i izdržljivom računaru. Ipak, nema osećaja plastičnosti, ali svakako uživo ne izgleda toliko impresivno kao što bi se po slikama moglo zaključiti. Crno-siva nijansa odlično ide uz crvenu sa malo primesa narandžaste, a ova kombinacija mu daje notu agresivnosti koju poseduju “gaming” modeli iako se radi o pitomijem pedigreu, bar po hardveru koji se nalazi unutar njega. Izabrane boje, takođe, odgovaraju onima prepoznatljivim za Beats Audio.

Kvalitetna i izdržljiva konstrukcija

Dimenzije računara su 384x260x25 mm, a masa solidnih 2.6 kilograma. Svi konektori su na očekivanim pozicijama, uključujući HDMI, audio džek, jedan USB 2.0 i dva USB 3.0 porta, RJ-45 odnosno LAN konektor i čitač SD kartica.

Wireless komunikacija se sastoji od već poznatih Wi-Fi 802.11n, a tu je i Bluetooth 4.0. Pošto se ne radi o ultrabook računaru, prisutan je i DVD-RW optički drajv, mada bismo mi više voleli da je računar tanji za desetak milimetara, čak i po cenu toga da optika izostane. Ono što se odmah može primetiti, jeste ugodno prostran tačped koji je “clickpad” tipa, a na kome je naslikan “b” (beats audio) logo.

Osim toga, čitav računar je u “beats” brendingu, a čak je i tradicionalno plavi HP logo promenio boju u crvenu! HP se potrudio da Beats SE model koji smo testirali izgleda više nego pristojno i da, bez obzira na klasu kojoj pripada, ima kvalitetnu i izdržljivu konstrukciju, posebno ojačanu unutar kućišta, ali i rigorozno testiranu, poput ProBook i EliteBook modela.

Vizuelno-estetski identitet Envy klase je tu – “chiclet” tastatura i blago ulegnuće koje formira okvir, kao i uniformna staklena površina preko ekrana. Raspored tastera je prilično dobar, rekli bismo čak i idealan, da nije klasičnog propusta sa gornjim i donjim kursorskim tasterima koji su skraćeni na pola. Da nisu, verujemo da bi ostatak idealnog rasporeda bio narušen, ili bi to pak bio slučaj sa i dalje fenomenalnim dizajnom radnog dela računara.

Tastatura je slična onoj kod novijih Envy modela, kvalitetna, sa ugodnim klik mehanizmom i tek primetnim ugibanjem na centralnom delu.

HP Beats Special Edition

Očekivanja ispunjena

Izuzetni LCD ekran je možda jedna od najsvetlijih tačaka testirane HP Beats Special Edition 15-p010nm konfiguracije. Radi se o matrici koja podržava Full HD rezoluciju i, iako se radi oTN-Film panelu, isti karakterišu sasvim dobri vidljivi uglovi i gotovo odlična dinamika boja, kao i solidan broj vidljivih detalja u tamnijim i svetlijim nijansama sive.

Ostaje mali žal za nešto boljom IPS LCD matricom, ali bar je rezolucija bolja od one koju smo očekivali. U ponudi je i verzija ovog računara sa senzorom za dodir preko samog ekrana, i u tom slučaju, HP ugrađuje AH-IPS matricu. Osim toga, napomenućemo i to da je je Web kamera mogla da bude i bolja, jer je bazirana na starom CMOS senzoru bez back-side iluminacije, koja ima svega 0.3 megapiksela, što nije za pohvalu – kamera u današnje vreme, čak i na laptopu, nikako nije zanemarljiva stvar.

Kada je zvuk koji reprodukuje ovaj računar u pitanju, iako smo očekivali mnogo jer se model reklamira kao primerak sa 2.1 sistemom koji je potpisao, logično, Beats Audio, dobra stvar je da su ta očekivanja ispunjena. Zvučnici su sakriveni ispod tastature, dok je niskotonac sa donje strane. Izobličenja nema, ali nemojte očekivati da ćete moći zvukom da popunite čitavu sobu ili da će ovo zameniti neki ozbiljniji audio uređaj.

„Hladan“ i tih

HP Beats Special Edition 15-p010nm računar može biti različito konfigurisan, pa tako spolja gledano identičan model možete poručiti u različitim konfiguracijama, uključujući i modele sa Intel Core i3 i Core i7 procesorima i NVIDIA GeForce grafikom. Mi smo testirali model koji je prilagođeniji našem tržištu,a u njega je spakovan AMD A8-5545M APU koji je baziran na “Richland” platformi.

APU se sastoji od mobilnog, niskonaponskog, četvorojezgarnog procesora (na 1.7 do 2.7 GHz), kao i Radeon HD 8510G DirectX 11.1 video i 3D akceleratora i memorijskog kontrolera za DDR3(L)-1333 MHz memoriju. Hardversku celinu zaokružuje odlični SSD od 120GB umesto koga je opciono moguće uzeti i HDD od 1TB, kao i solidna baterija koja donosi radnu autonomiju od 2h do 2.30h.

Kada je reč o tome kako se HP Beats Special Edition 15-p010nmračunar pokazao u realno radu, možemo reći da je tokom rada pod prosečnim opterećenjem potpuno „hladan“ i tih, što je odlična stvar.

Autonomija nije loša, ali smo često viđali i bolje, dok u većini ostalih operacija možete očekivati agilnost i brze reakcije. Igranje 3D igara je, u proseku, moguće do rezolucija 1024 x 600 ili eventualno 1280 x 720 uz srednji nivo detalja.

Moramo napomenuti da ova mašina nije namenjena igračima niti fotografima ili grafičkim profesionalcima, već se radi o multimedijalnoj i all-purpose mašini koja se kao takva pokazala odlično – ako do sada nije jasno, u pitanju je prenosnik veoma dopadljog i atraktivnog dizajna, moderan kako spolja, tako i iznutra, a njegova cena je odlično odmerena!

Cena (sa PDV-om): 71.990 RSD.