Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Rat i plakat: 1914-1918.“ do 31. januara
Izložba "Rat i plakat: 1914-1918."
Izložba "Rat i plakat: 1914-1918."

Izložba „Rat i plakat: 1914-1918.“ do 31. januara

U okviru programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, u Muzeju primenjene umetnosti do kraja januara 2015. godine otvorena je izložba „Rat i plakat: 1914-1918.“.

Autor izložbe je Vladimir Čeh, kustos izložbe Slobodan Jovanović, a dizajner vizuelnog identiteta izložbe Slavimir Stojanović.

Izložba se sastoji iz tri dela: „Plakat u svetu“, „Srbija na plakatu“ i „Plakat u Srbiji“. Na više od dve stotine plakata na panoima i oko pet stotina na velikim televizijskim ekranima prikazano je kako su iste teme bile saopštavane u različitim kulturama za ostvarenje različitih ciljeva, kako se poruka za istu temu menjala u toku samog rata, kakav je ton imao tekst poruke i kakvu je emociju izazivala slika.

Ovi plakati iz vremena Velikog rata distribuirani su u petnaestak zemalja na četiri kontinenta (Amerika, Evropa, Azija, Australija).

Izložba „Rat i plakat: 1914-1918.“ je interaktivna, gde savremena tehnologija ima zadatak da osavremeni ovaj stari medij i približi ga novim generacijama. Postoji program za komunikaciju sa plakatima na mobilnim telefonima, dok drugi program omogućava da se plakati gledaju sa ulice, tako što prolaznik ispred ekrana lista plakate bez daljinskog upravljača, koristeći samo sopstvenu ruku. Knjiga utisaka je takođe digitalna, beleži fotografiju i utisak posetioca uz pomoć ekrana osetljivog na dodir.

Izložbu je organizovao Institut za istoriju oglašavanja u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.