Naslovna » BG servis » Menja se centar Beograda
Centar Beograda - TC Staklenac
Centar Beograda - TC Staklenac

Menja se centar Beograda

U narednih nekoliko godina centar Beograda biće potpuno drugačiji: predstoje veliki radovi na Trgu Republike, Trgu Nikole Pašića i na Terazijama.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda pozvala je arhitekte da dostave rešenja za centar grada, odnosno za sva tri navedena trga. Nedavno je objavljen dvostepeni konkurs, čiji je prvi termin za predaju radova 6. mart.

Tako je nekoliko planova za budući izgled Beograda „procurelo“ u javnost.

Tržni centar „Staklenac“ na Trgu Republike trebalo bi da bude srušen, spomenik Branislavu Nušiću biće premešten, dok se okretnice gradskog prevoza sele na Dorćol.

Iako postoji i plan da se umesto „Staklenca“ izgradi stanica budućeg metroa, najverovatnije će trgom dominirati zelenilo i pešačke staze koje bi trebalo da ga povežu sa Trgom Nikole Pašića i Terazijama.

Spomenik Aleksandru I Karađorđeviću trebalo bi da bude podignut u blizini Doma Narodne skupštine. Čumićevo sokače i okolina biće znatno preuređena, a Nušićeva dobija novi skver.

Garaže

Pored stanice metroa na Trgu Republike, želja je da se izgradi i podzemna garaža. Još jedna garaža bila bi na uglu Vlajkovićeve i Kosovske.

Ranije smo pisali o najvećoj podzemnoj garaži u Beogradu koja bi trebalo da počne da se gradi krajem naredne godine ili početkom 2016, ispod sadašnje okretnice trolejbusa i Akademskog parka.

U isto vreme gradiće se još tri podzemna parkirališta – ispod platoa pijace „Đeram“, iza Narodne biblioteke Srbije, sa strane Skerlićeve ulice i ispod Kosovske ulice, kod Doma Narodne skupštine. (danubeogradu.rs)