Naslovna » BG špijun » Mokra gora: Festival Kustendorf od 21. do 26. januara
Kustendorf
Kustendorf

Mokra gora: Festival Kustendorf od 21. do 26. januara

Osmi međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 21. do 26. januara 2015. godine u Drvengradu na Mokroj Gori.

Festival promoviše i afirmiše mlade talente filmske umetnosti iz Srbije i celog sveta. Cilj festivala je povezivanje poznatih filmskih stvaralaca i dobitnika najvećih svetskih priznanja sa studentima akademija filmske umetnosti, u nadi da će im festival, svojim duhom i sadržajem, podstaći kreativnost neophodnu za snimanje celovečernjeg filma.

Kao i obična, i na narednom izdanju Kustendorf-a biće prisutni proslavljeni autori, glumci i muzičari, brojni mladi filmski autori i studenti filmskih škola iz celog sveta, ali i drugi uvaženi gosti iz sveta filma. Program festivala podeljen je na nekoliko segmenata…

Takmičarski program

Sedamnaest filmova iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izraela, Hrvatske, Nemačke, Belgije, Francuske, Mađarske, Egipta, Rusije, SAD i Srbije takmičiće se za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Različitost autorskih pristupa i kvalitet izabranih filmova obećavaju da će nadmetanje za nagrade biti uzbudljivo i neizvesno.

Međunarodni žiri čine predsednica Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleks Garsija i Klodi Osar, francuska filmska producentkinja. Nagradu za najbolju fotografiju Vilko Filač ove godine dodeliće švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš i Goran Volarević, srpski direktor fotografije. Kao i prethodnih godina, selektorka takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

Savremene tendencije

Program u kojem se prikazuju neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavljaju njihovi autori – gosti festivala, koji će posle projekcija svojih filmova održati radionice.

U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi: „Bele noći poštara Alekseja Trjapicina“, za koji je režiser Andrej Končalovski nagrađen Srebnim lavom u Veneciji, film Roja Andersona „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“, koji je na istom festivalu nagrađen Zlatnim lavom, „Vlasnici“ Adilkana Jeržanova, omnibus „Razgovori sa bogovima“, sastavljen od kratkih filmova Giljerma Arijage, Hektora Babenka, Aleksa de la Iglesije, Bahmana Gobadija, Amosa Žitaija, Emira Kusturice, Mire Nair, Hidea Nakate i Vorika Torntona, kao i najnoviji film ruskog reditelja Nikite Mihalkova „Sunčanica“.

U okviru ovog programa direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo predstaviće digitalno restaurirano izdanje filma Šarla Vanela „U noći“.

Novi autori

Program koji predstavlja debitantske dugometražne filmove autora koji autentičnim filmskim izrazom stupaju u svet filma. Ove godine program je sastavljen od dva igrana i jednog dokumentarnog filma, čiji su autori prethodnih godina svoje kratkometražne filmove prikazivali na Kustendorfu.

Igranim filmom „Otvoreni kavez“ debituje Siniša Galić, kao i Gilberto Gonzales Penjila, režiser filma „Hrčci“. Goran Stanković prikazaće dokumentarni film „U mraku“.

Retrospektiva velikana

U okviru ovog retrospektivnog programa biće prikazani ruski i američki filmovi Andreja Končalovskog. Tu su takođe i filmovi francuske producentkinje Klodi Osar, kao i američkog reditelja meksičkog porekla Alfonsa Kuarona.

Muzički program

Svake večeri, posle projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće nadaleko čuvenu atmosferu noćnog života Kustendorfa.

U okviru ovog programa nastupaće: rumunski dvanaestočlani orkestar Taraf de hajduks, srpska bluz gitaristkinja koja živi i stvara u Memfisu Ana Popović, ruska violinistkinja Aljona Bajeva, srpski rok sastav Partibrejkers i moldavski trubač Adam Stinga u pratnji Big benda RTS-a.

***

Kustendorf organizuje „Rasta internešenel“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO. Kustendorf, čiji je osnivač i umetnički direktor reditelj Emir Kusturica, nekomercijalnog je karaktera i održava se svake godine u januaru. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.