Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Nacionalna geografija – još dva puta o Beogradu
Nacionalna geografija - o Beogradu sve najlepše

Nacionalna geografija – još dva puta o Beogradu

Eminentni magazin „Nacionalna geografija“ donosi dva teksta o Beogradu, u britanskom i rumunskom izdanju, koji promovišu srpsku prestonicu na najbolji mogući način.

Turistička organizacija Srbije ugostila novinare iz Velike Britanije i Rumunije, koji su obišli srpsku prestonicu i napisali samo reči hvale i nedvosmislen poziv da se naš glavni grad mora što pre posetiti.

Ja volim Beograd

Beograd definitivno zavređuje epitete navedene u tekstu novinara Stjuarta Forstera, što potvrđuje i sve intenzivnije interesovanje inostranih turista da otkriju čari ove destinacije.

U tekstu „Ja volim Beograd“, naš glavni grad je predstavljen na sledeći način: „Srpski grad je oličenje dobre atmosfere. Pripremite se da doživite nezaobilaznu gužvu i ludi provod u klubovima na vodi, romantiku na nekoj od terasa sa pogledom na Dunav i ne propustite mogućnost da obiđete neku od izložbi popularne umetnosti i uživate u lokanim umetničkim delima“.

Čitaocima „Nacionalne geografije“ Forster opisuje Beograd kroz bogatu kulturu, istoriju i interesantan noćni život, vodi ih u obilazak turističkih znamenitosti i daje im priliku da se upoznaju sa kultnim mestima glavnog grada Srbije. Tekst o srpskoj prestonici jasno prenosi emocije i impresije koje Beograd viđen očima jednog Britanca ostavlja na posetioce.

„Beograd zrači optimističnim vibracijama grada koji prolazi kroz pozitivne promene i gotovo neprimetno i tiho stekao je reputaciju jednog od vodećih svetskih ‘party’ destinacija. Iako nasleđem iz prethodnih decenija Beograd mnoge Britance jednostavno nije privlačio, oni koji su se odlučili da dođu bivaju često impresionirani gostoprimstvom i toplinom njegovih stanovnika“.

Ceo tekst će biti dostupan u novom januarskom izdanju britanske „Nacionalne geografije“.

Nacionalna geografija - o Beogradu sve najlepše

Velike ambicije za Beograd

Pod naslovom „Velike ambicije za Beograd“, u decembarskom broju rumunskog izdanja magazina „Nacionalna geografija“ objavljena je reportaža o glavnom gradu Srbije na 15 strana ove publikacije.

Novinar Katalin Gruia, posle šestodnevne posete Beogradu, svoja iskustva o srpskoj prestonici pretočio je na čak 15 strana ovog izdanja magazina „Nacionalna geografija“.

Čitaocima ovog uticajnog turističkog magazina Gruia prenosi utiske o poseti Beogradu u julu mesecu ove godine, tokom koje je u pratnji kolege fotoreportera imao priliku da pored centralnih gradskih lokacija obiđe i Novi Beograd, Zemun, Skadarliju, Savamalu, Adu Ciganliju, Dvorski kompleks, Hram svetog Save, brojne muzeje, restorane i barove.

Gruia o Beogradu u tekstu piše: „Malo mesta je blagosloveno ovako lepom prirodom. Pričamo o jedinoj evropskoj prestonici koja se smestila na dva velika vodotoka, Save i Dunava, sa vodenim slivom dugim 200 km, 16 ostrva, mnogobrojnim peskovitim plažama, parkovima. Danas mi se čini kao grad u momentu procvata, kao lepa devojka koja još nije u potpunosti svesna svoje lepote. I verovatno uskoro će početi da se šminka napadno, da se kiti za udvarače, i konačno će se popeti ka vrhu poznatih destinacija. Toplo preporučujemo da okusite Beograd. Sada – dok još nije masovno otkriven“.

Ilustrovana upečatljivim fotografijama naše prestonice, reportaža opisuje i preporučuje poznate beogradske atrakcije, uz živopisne opise ličnih doživljaja.

O Beograđanima, energiji Beograda, i poznatom noćnom životu, Katalin poručuje: „Čudesni sastojak su sami Srbi, koji izlaze u grupama i posećuju nekoliko mesta za jedno veče. Međunarodni časopisi takmičili su se u poslednje vreme da pišu u superlativu o noćnom životu Beograda. Meštani se provode od kada znaju za sebe, ali tek sada ih je otkrio i ostatak sveta“.

Tokom posete Beogradu, novinar rumunskog izdanja „Nacionalne geografije“ iskoristio je i mogućnost da se u zgradi Geozavoda upozna i sa projektom Beograd na vodi, koji mu je predstavio gradonačelnik Siniša Mali. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.