Naslovna » BG servis » Novi nazivi ulica i novi spomenici u Beogradu
Karl Malden - ulica u Beogradu i za čuvenog glumca
Karl Malden - ulica u Beogradu i za čuvenog glumca

Novi nazivi ulica i novi spomenici u Beogradu

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica usvojila je inicijative za podizanje nekoliko spomenika u Beogradu.

Sednici, kojom je predsedavala Jasmina Mitrović Marić, prisustvovala je i zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, kao i građani koji su podneli predloge za promenu naziva ulica ili podizanje spomenika u Beogradu.

Beograd će u narednoj godini dobiti spomenik velikoj dobrotvorki Diani Budisavljević, Austrijanki koja je u toku Drugog svetskog rata spasila više od 12.000 srpske dece iz ustaških logora, kao i spomenik naučniku, pronalazaču i velikom rodoljubu Mihajlu Pupinu.

Zahvaljujući inicijativi grupe građana, naselje Filmski grad na opštini Čukarica uskoro će krasiti spomenik najmlađem oficiru Prvog svetskog rata Momčilu Gavriću. Na predlog građana sa Novog Beograda, u Paviljonima će biti podignuta bista slikara i duhovnog vođe omladine ovog kraja Pavla Nikitovića Nike.

Na sednici je doneta odluka i da jedna ulica u Beogradu ponese naziv po Mladenu Sekuliću – Karlu Maldenu, američkom glumcu srpskog porekla, koji će u glavnom gradu dobiti i spomenik.

Usvojene su i odluke o postavljanju spomen-ploče, biste i dodeli naziva ulicama u Beogradu po akademicima Mihailu Markoviću i Nikoli Miloševiću.

Komisija je raspravljala i o predlozima za promenu naziva ulica i postavljanju spomen-obeležja drugih naučnika i istaknutih ličnosti koji su zadužili Grad Beograd i Republiku Srbiju i upućen je poziv svim građanima da dostave svoje predloge koje će komisija sa pažnjom i zadovoljstvom razmotriti. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.