Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Novogodišnji gala koncert: Bella Italia
Tino Favazza - Bella Italia
Tino Favazza - Bella Italia

Novogodišnji gala koncert: Bella Italia

U ponedeljak, 22. decembra od 20.30 u Kolarcu će biti održan novogodišnji gala koncert „Bella Italia“ Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine kao solisti će pevati Tino Favazza (tenor) i Snežana Savičić-Sekulić (sopran), a dirigovaće Vojkan Borisavljević.

Cene ulaznica za koncert „Bella Italia“ su 700 i 1.000 RSD.

Na programu je „najlepše iz Italije“: gala koncert će biti otvoren popularnom „O, sole mio“ (E. di Capua), a nastavljen numerama „Siciliana“ (P. Mascagni), „Dicitencello vuie“ (R. Falvo), „Marechiare“ (P. Tosti) i „Caruso – Il Mondo“ (L. Dalla-P. Donaggio).

Orkestar će izvesti i „Vojvođanski galop“ i druge kompozicije V. Borisavljevića, kao i Verdija, Bizea, Kutunja i drugih italijanskih majstora. (danubeogradu.rs)

Tino Favazza

Rođen je na Siciliji. Umetnik izuzetnih vokalnih sposobnosti, koga karakteriše prirodna elastičnost glasa i snažna izražajnost. Đak je čuvenog tenora Enrika Faċinija. Godine 2002. lično ga je odlikovao tenor Đuzepe di Stefano specijalnom nagradom koja nosi njegovo ime, zbog „sicilijanskog karaktera koji se ističe u svetu“. Međunarodno je priznati umetnik i predstavio se na brojnim koncertima u Italiji i inostranstvu.

Snežana Savičić-Sekulić

Solistkinja koja je paralelno sa operskom karijerom gradila i koncertnu karijeru sa zavidnim rezultatima i ocenama kritike. Na svom repertoaru ima više od 40 kapitalnih vokalno-instrumentalnih dela sarađujući sa velikim orkestrima i imenima muzičke scene. Stalni je član i prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ansambl „Stanislav Binički“

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ je ustanova koja je glavni nosilac muzičkog života i jedini ansambl na ovim prostorima sa širokom programskom lepezom izvođačkih mogućnosti. Na dostojan način afirmiše i reprezentuje Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije široj javnosti. U toku duge tradicije postojanja, koja vremenski zadire u tri veka, Ansambl je menjao naziv, organizacione forme i strukturu, ali programski i umetnički opstajao i ostajao dosledan nameni i misiji: glavni nosilac muzičkog života u Vojsci, negovanje, podsticanje i širenje muzičkog stvaralaštva i vojničke tradicije našeg naroda i afirmacija kulturnog života i umetničkog stvaralaštva u Vojsci.

Vojkan Borisavljević

Kompozitor, aranžer i dirigent. O njegovom uspehu u dugoj i sjajnoj karijeri govore brojna muzička dela ostvarena za potrebe pozorišta, filma, televizije, festivala, koncerata, mnogobrojne nagrade i priznanja u umetničkom i muzičkom svetu. Renomiran je u zemlji i inostranstvu. Danas je muzički direktor Pozorišta na Terazijama.