Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Otvoren IT kutak u Domu omladine
IT kutak - Dom omladine Beograda

Otvoren IT kutak u Domu omladine

U Domu omladine Beograda otvoren je IT kutak, prostor koji je namenjen obrazovanju mladih na poljima informatike, dizajna, elektronike, nauke, tehnike i modernih digitalnih umetnosti.

Posebna pažnja posvećena je bezbednosti na internetu kao i kompjuterskoj pismenosti. Na svečanom otvaranju, u holu ispred sale Amerikana, prisutnima su se obratili Rajan Roulands – savetnik za odnose sa javnošću Ambasade SAD u Srbiji i Marko Stojanović – v.d. direktora Doma omladine.

Test faza IT kutka pokazala je da je ovaj projekat preko potreban mladima u Beogradu.

– Svakog meseca smo imali između petnaest i dvadeset radionica koje su se odvijale u ovom prostoru. Bilo je tu i video montaže, digitalne obrade fotografije, programiranja, pravljenja veb sajtova, i drugih zanimljivih i kreativnih stvari – kaže Stojanović i ističe da je, zahvaljujući donaciji Ambasade SAD u Beogradu, IT kutak dobio duplo više kompjutera i drugih tehnoloških dostignuća, kao što je i 3D štampač.

– U današnje vreme se priča o raznim diskriminacijama u našem društvu, a najveća je ekonomska. Na prvom mestu je dobra ideja, potom dobra volja i, ono što je najvažnije, da mladima ponovo omogućimo da besplatno dođu do novih stvari i da besplatno realizuju svoje ideje – rekao je Stojanović.

Mladi – ključ bolje budućnosti

Ovaj projekat Doma omladine Beograda pohvalio je Rajan Roulands i naglasio da su mladi ljudi ključ bolje budućnosti Srbije:

– Mladi su ovde veoma talentovani i samo je potrebno da imaju prostor gde mogu pokazati svoje talente. Čast nam je što smo učestvovali u stvaranju ovog prostora gde mladi, ali i stariji, mogu doći, naučiti i stvoriti nešto zajedno. Nadam se da ćemo saradnju produžiti i u budućnosti.

Pored Ambasade SAD u Beogradu, IT kutak Doma omladine Beograda podržali su i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Telekom Srbije i firma Macola.

Na otvaranju IT kutka održano je nekoliko besplatnih radionica za mlade i postavljene su interaktivne instalacije. Prisutnima se predstavio i tim studenata Univerziteta Singidunum koji je, projektnim zadatkom na temu marketinških komunikacija IT kutka Doma omladine Beograda, pobedio na nedavno održanom „Danu marketinga“.

IT kutak za kreativce

Ljubitelji elektronike imali su priliku da učestvuju u novoj radionici „Kreativna elektronika“ koja će na mesečnoj bazi obrađivati različite teme iz ove oblasti. Takođe, na svečanom otvaranju je održan i ciklus popularnih radionica „Napravi svoju žurku“ i „Vizuelno igralište“.

U prostoru IT kutka izložene su i zanimljive interaktivne instalacije, kao što su „Dan D“, „kEtra“, „Voćni klavir“, koje su radovi lokalnih umetnika. Nakon predstavljanja instalacija posetioci su mogli da isprobaju i vide na delu mikrokontroler, 3D štampač i 3D skener.

Početkom 2014. godine, tokom koje je nizom manifestacija obeležena pedesetogodišnjica postojanja Doma omladine Beograda i rada sa mladima, otvoren je IT kutak u test fazi. Sada IT kutak, sa najsavremenijom opremom i raznovrsnim programima, u potpunosti stoji na raspolaganju mladima.

Kroz veliki broj edukativnih i kreativnih radionica, predavanja i kurseva, opremljen najmodernijom tehnologijim, IT kutak omladini pruža iskustva i znanja u formi koja im nije dostupna nigde u zemlji i to potpuno besplatno.

Dom omladine Beograda poziva sve zainteresovane da se prijave na besplatne radionice u IT kutku, da pošalju svoje predloge, startap projekte ili da se pridruže timu predavača, putem mejla it@domomladine.org. Sve informacije o programu IT kutka dostupne su na sajtu www.domomladine.org. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.