Naslovna » Izlasci » Izložbe » Otvoren Legat Petra Lubarde u Beogradu
Legat Petra Lubarde

Otvoren Legat Petra Lubarde u Beogradu

Legat Petra Lubarde (Iličićeva 1) svečano je otvorio gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Poznati slikar Petar Lubarda (1907-1974) živeo je i radio u ovom zdanju na Dedinju koje je kompletno renovirano. Posetioci će konačno moći da vide dela koja tri decenije nisu bila dostupna javnosti.

Predstavljeno je šesnaest slika od 24 koliko ih je i pronađeno u kući 2008. godine, iako je Vera Lubarda poklonila Gradu Beogradu 57 slika.

Osim slika, mogu da se vide i crteži, vredni komadi nameštaja, privatne fotografije bračnog para Lubarda ali i predmeti koje su koristili u svakodnevnom životu: porcelan, tanjiri, suveniri…

Tu je i štafelaj Petra Lubarde, zatim paleta, boje, četke… Otvorena je i prodavnica suvenira, kafe i uređeno dvorište.

Legat Petra Lubarde je obnavljan godinama jer je bio u veoma lošem stanju.

Legat Petra Lubarde

Iskušenja, izazovi i teškoće

Gradonačelnik Siniša Mali istakao je da je ovo veliki događaj za našu prestonicu, s obzirom na to da je zdanju koje je bilo potpuno ruinirano, kao i slikama vraćen stari sjaj.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu, jer na ovaj način Grad Beograd pokazuje da čuva sećanje na sve zaslužne građane srpske metropole, istakavši da za osam meseci, od kako obavlja funkciju gradonačelnika, nije bio u lepšem kulturnom zdanju.

Gradonačelnik je podsetio da je Petar Lubarda sliku „Čovek i zveri“, koja je izložena u centralnom holu Legata, upravo posvetio gradu Beogradu.

– Ona govori o iskušenjima, izazovima i teškoćama kroz koje je grad Beograd prolazio vekovima. Drago mi je što je Beograd prevazišao mnoga iskušenja i što smo uspeli da rekonstruišemo ovo zdanje i vratimo mu stari sjaj. Ove godine obeležava se 40 godina od smrti našeg velikog umetnika, zbog čega je ovo sjajna prilika da Grad Beograd pokaže da zaslužni građani neće biti zaboravljeni – istakao je gradonačelnik.

On je pozvao sve građane prestonice, kao i sve goste Beograda da u što većem broju posete Legat Petra Lubarde i vide značajna dela našeg slikara. (Beoinfo / danubeogradu.rs)

Petar Lubarda – ukratko

Petar Lubarda (27. jul 1907 – 13. februar 1974) jedan je od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Rođen je u Ljubotinju (Crna Gora), a umro u Beogradu. Studirao je slikarstvo u Beogradu i Parizu. Imao je mnogo kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član SANU. Slikarsku zaostavštinu poklonio je Beogradu 1973. godine.

Najpoznatija Lubardina dela su „Kosovski boj“, „Zaklano jagnje“, „Konji“, „Guslar“…

Njegova žena, Vera Lubarda, izjavila je: „Za njega Beograd nije bio samo grad – bio je čovek, topao, bratski, gostoljubiv, zbog toga je sliku koju mu je posvetio nazvao ‘Čovek i zveri’ misleći na sva iskušenja koja je Beograd podneo kroz vekove.“

Petar Lubarda - Kosovski boj (1953)
Petar Lubarda – Kosovski boj (1953)