Naslovna » BG servis » Otvoren Pupinov most na Dunavu
Pupinov most - otvaranje
Pupinov most - otvaranje

Otvoren Pupinov most na Dunavu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Kećijang Li presekli su svečanu traku čime je Pupinov most otvoren za saobraćaj.

Ovom dogaćaju prisustvovali su predstavnici dve vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i nekoliko hiljada građana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da mu je velika čast da sa kineskim premijerom otvara most kao prvi poduhvat kineskih graditelja u Evropi, ali i trajni spomenik srpsko-kineskom prijateljstvu, naglasivši da je most samo početak. Podsetivši da je most na predlog građana dobio ime po velikom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu, Vučić je rekao da je narod Srbije na ovaj način vratio samo deo onoga što je od Pupina dobio.

Premijer Kine Kećijang Li rekao je da je Pupinov most plod saradnje dve zemlje i naroda i najavio nove infrastrukturne projekte koji će biti realizovani u skladu sa svim evropskim standardima.

Kineska strana je, kazao je, spremna da sarađuje u oblasti infrastrukture i poručio da će projekti biti realizovani u skladu sa zakonima i standardima EU, a to će važiti i kada je reč o finansiranju tih projekata. Po njegovim rečima, kineski privrednici će biti podsticani da otvaraju svoje fabrike i pogone duž ove linije koja ide i dalje iz Beograda i iz Budimpešte i ocenio da će ta saradnja biti na uzajamnu korist.

Osvrnuvši se na Samit Kine i zemalja CEE, premijer Kine je rekao da je pravi potez bio to što je on održan u Beogradu i da most neće služiti samo za saobraćaj i komunikaciju građana već predstavlja i most prijateljstva i saradnje dve zemlje koje će se unapređivati i ubuduće.

Pupinov most rasteretiće saobraćaj u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je Pupinov most važan za građane cele Srbije i da će rasteretiti saobraćaj i smanjiti zagađenje.

– Do danas smo imali samo Pančevački most, preko kojeg je išao celokupan saobraćaj, pa vam je ako dolazite iz pravca Zrenjanina i Borče trebalo oko 40 ili 45 minuta do Novog Beograda i Zemuna. Otvaranje Pupinovog mosta skraćuje taj put i ubrzava saobraćaj – rekao je Mali.

On je dodao da ovaj most treba da bude primer za predstojeće investicije iz Kine.

– Most je urađen kvalitetno i upravo ovaj primer treba da sledimo i za investicije koje nam predstoje posle jučerašnjeg potpisivanja sporazuma sa Eksim bankom – naglasio je gradonačelnik.

Most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metar, ima šest kolovoznih i dve pešačke staze. Deo je magistralnog puta koji će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra Beograda. Otvaranjem te saobraćajnice putovanje od Borče do Zemuna, umesto sat i po gradskim prevozom ili 45 minuta automobilom, trajaće desetak minuta.

Drugi beogradski most na Dunavu

Pupinov most koji spaja Zemun i Borču nazvan je po srpskom naučniku, pronalazaču i profesoru Univerziteta Kolumbija, rođenom u Idvoru u Banatu.

To je drugi beogradski most na Dunavu, a prvi, Pančevački most, izgrađen je pre 79 godina. Izgradnja mosta i pristupnih saobraćajnica košta 260 miliona dolara, od čega je 85 odsto kredit kineske Eksim banke, a preostalih 15 odsto obezbeđuje država Srbija i Grad Beograd.

Pristupne saobraćajnice će biti dugačke 21,6 kilometara, do danas je završeno 10 kilometara sa obe strane mosta. Plan je da saobraćajnica od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta bude završena u septembru 2015. godine. Radovi na mostu Zemun – Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.