Naslovna » Izlasci » Film » Peti leptir 3D – premijera 23. decembra
Peti leptir 3D

Peti leptir 3D – premijera 23. decembra

Premijera prvog srpskog 3D filma „Peti leptir“ biće održana 23. decembra u Sava centru od 18.00 i 20.30.

Biće to istovremeno i prva 3D projekcija u najvećoj beogradskoj dvorani. S obzirom da Sava centar ne poseduje odgovarajuću 3D opremu, posebno za ovu priliku biće postavljeno najveće platno od 200 kvadratnih metara kao i snažni 4K projektor. Ozvučenje će biti dodatno pojačano kako bi gledaoci imali puni doživljaj.

Ovaj domaći film je snimljen po bestseler romanu Uroša Petrovića koji upravo doživljava deseto izdanje. Snimanje je obavljeno na lokacijama u Beogradu i na Tari tokom jula i avgusta ove godine. Film je režirao Milorad Milinković (Mrtav ladan, Potera za Srec(k)om, Čitulja za Eskobara).

Glumačka podela je interesantna kombinacija nekih od najiskusnijih glumačkih zvezda (Tanja Bošković, Mihajlo Janketić, Marko Nikolić) i početnika koji se po prvi put pojavljuju na filmu u ulogama dečjih junaka (Ognjen Orešković, Petar Racić, Marija Radojković, Mihajlo Milidragović). Ekipu kompletiraju Jelena Đukić, Ljubomir Bandović, Goran Radaković i Nikola Vujović. Poseban kuriozitet je da se u filmu pojavljuju i Lana Karaklajić, ćerka Tanje Bošković, Marko Janketić, sin Miše Janketića, kao i Mina Nikolić, ćerka Marka Nikolića.

„Peti leptir“ – bajka ali i avantura

Iako je roman „Peti leptir“ pisan pre svega za decu, tekst je u prilagođavanju za drugi medij pretrpeo adaptaciju kojom su potencirani filmičniji segmenti romana, čineći ga tako interesantnim za sve generacije gledalaca. Ova moderna bajka sa elementima avanture i mitske borbe dobra i zla, vodi nas u jedan magični svet do granice onostranog, u kome će Aleksa, dečak sa darom čistih očiju, odigrati svoju najvažniju ulogu u životu.

Upotreba 3D tehnologije, po prvi put u srpskom filmu, dobila je puno opravdanje zbog spektakularnih pejzaža planine Tare i velike pažnje posvećene scenografiji, tako da film predstavlja i vizuelni doživljaj.

Posle premijere u Sava centru, sledi premijera u Novom Sadu 24. decembra, a od 25. decembra film ulazi u redovnu distribuciju tokom koje će i gledaoci van multipleksa u većim gradovima, biti u prilici da film gledaju u 3D verziji posredstom mobilnih 3D projektora, tako da će film videti gledaoci u gotovo svim gradovima u Srbiji.

Više o prvom srpskom filmu u 3D tehnologiji možete da pročitate OVDE.

Sinopsis

Trinaestogodišnjak Aleksa je bez roditelja, a zajedno sa prijateljima iz Doma za nezbrinutu decu biva upleten u misterioznu igru sa onostranim, iza koje stoji zli mag, advokat Jovica Vuk. Lukavi starac koristi vidovitog dečaka da dopre do Zlodolaca, pripadnika tajnog reda srednjovekovnih ratnika koji mogu da vidaju smrtonosne rane i tako menjaju tok istorije.

Očajnički želeći da se domogne njihove tajne besmrtnosti, Jovica Vuk sa hordom jezivih poslušnika kreće na mistične vitezove. Tu, na drevnim vrletima planine Tare, dogodiće se nešto što niko nije očekivao…

Reč reditelja

– „Peti leptir“ je moderna bajka. Kao i u svakoj bajci, reč je o arhetipskoj borbi između dobra i zla, ali i o susretu glavnih junaka sa dobrim i zlom u sebi. Junaci imaju težak zadatak: pobediti zlo. Ono van sebe, ali i ono u sebi. Zlo je naizgled jače, ima ovozemaljsku moć, snagu, pa i materijalno bogatstvo. Međutim, i naši junaci imaju adute: moć čistih očiju, čiste duše. Uz svesrdnu pomoć dobrih sila, oni se upuštaju u naizgled neravnopravnu borbu u kojoj, blagodareći pre svega svojim moralnim kvalitetima, kao u svakoj dobroj bajci, pobeđuju. I, što nije nimalo nevažno, ostvaruju bliske kontakte sa onostranim i shvataju večnu istinu: da smrt nije kraj već samo novi početak. Ispričati bajku nije lako, kako se možda čini. U vreme u kojem su moralni kvaliteti bačeni potpuno u zapećak, objasniti novim generacijama da su oni upravo ono najvrednije što čuči u nama, može delovati kao uzaludan posao. Ali to je istina, a za istinu se uvek vredelo boriti, pa je tako i pričanje bajke prosto prelep zadatak. I uživanje – kaže Milorad Milinković. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.