Naslovna » BG servis » Projekti: Najveća podzemna garaža u Beogradu
Podzemna garaža u Beogradu
Podzemna garaža u Beogradu

Projekti: Najveća podzemna garaža u Beogradu

Najveća podzemna garaža u Beogradu trebalo bi da počne da se gradi krajem naredne godine ili početkom 2016, ispod sadašnje okretnice trolejbusa i Akademskog parka.

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će se graditi u isto vreme još tri podzemna parkirališta – ispod platoa pijace „Đeram“, iza Narodne biblioteke Srbije, sa strane Skerlićeve ulice i ispod Kosovske ulice, kod Doma Narodne skupštine – izjavio je Goran Vesić za „Politiku“.

On je precizirao da, kada bude izgrađena podzemna garaža na Studentskom trgu, trolejbuska okretnica će još neko vreme ostati iznad nje i najavio da je u daljoj budućnosti predviđeno njeno izmeštanje na Dorćol, najverovatnije u Dunavsku ulicu.

– Kada će biti preseljena okretnica, zavisi od novca kojim budemo raspolagali. To je predviđeno, jer planiramo da Vasinu ulicu i Studentski trg pretvorimo u pešačku zonu – istakao je Vesić.

Podzemna garaža – strani investitor

Gradski menadžer je naglasio da će četiri parkirališta obezbediti najmanje 1.700 parking mesta. Prvi korak u ostvarenju ovog projekta napravljen je 20. oktobra raspisivanjem međunarodnog tendera za izbor profesionalnih konsultanata koji će pomoći Gradu i „Parking servisu“ da sprovedu proceduru za izbor privatnog partnera za gradnju parkirališta.

– Tender koji je završen ovih dana raspisala je Evropska banka za obnovu i razvoj, a finansira ga sa oko 600.000 evra. Uskoro ćemo znati koje je konsultante Evropska banka izabrala, a Grad će doneti konačnu odluku u julu ili avgustu 2015. godine. Ukupna vrednost gradnje četiri garaže je oko 30 miliona evra i to je jedan od najvećih projekata u narednoj godini. Taj novac uložiće privatni partneri, koji će zauzvrat na određeni broj godina dobiti pravo da sa Gradom dele profit od parkirališta – kazao je Vesić i dodao da su za ovaj posao zainteresovani brojni strani investitori, što ne znači da domaći ulagači nemaju šansu da stupe u javno-privatno partnerstvo sa Gradom.

Za sve četiri garaže već postoje idejni i urbanistički projekti, dok „Đeram“ ima i građevinsku dozvolu. Do 10. januara biće izdate i lokacijske dozvole za garaže na Studentskom trgu, u Skerlićevoj i Kosovskoj ulici, a izrada glavnog projekta prepustiće se privatnom partneru.

– Želimo da to bude firma sa velikim iskustvom u gradnji podzemnih garaža, koja će imati pravo da unese pozitivne promene u projekat – izjavio je Vesić i naglasio da je u drugoj fazi predviđena izgradnja podzemnih garaža na još petnaestak lokacija prema istom modelu javno-privatnog partnerstva.

U proteklih devet godina, u Beogradu nije izgrađena nijedna podzemna garaža, dok je broj automobila udvostručen. (Beoinfo)