Naslovna » Izlasci » Festivali » Vizualizator – Festival fotografije 2014
Vizualizator
Vizualizator

Vizualizator – Festival fotografije 2014

Festival fotografije Vizualizator 2014 održava se do 23. decembra 2014. na više lokacija u Beogradu.

Festival je multidisciplinarni događaj koji povezuje institucije i pojedince iz različitih sfera kulturnog, obrazovnog i umetničkog delovanja.

Festival se sastoji od niza izložbi fotografija, među kojima je i izložba Edvarda Keatinga, dobitnika Pulicerove nagrade za fotografiju, nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju Press Photo Srbija, kao i drugih izlagača iz zemlje i inostranstva.

Na različitim lokacijama u Beogradu, u više muzeja i galerija sa raznovrsnim programom tribina, radionica, izložbi fotografija i predavanja fotografa i stručnjaka iz različitih oblasti, ističe se značaj umetnosti fotografije, a učesnici će analizirati fotografiju iz različitih aspekata: kao vizuelnu umetnost, socijalni fenomen i moćno medijsko i obrazovno sredstvo.

Festival ima za cilj promociju fotografske delatnosti, kako u sferi medija, tako i u sferi umetnosti i obrazovanja. (danubeogradu.rs)

Vizualizator – program

14. decembar – radionica „Savremene tendencije u kustoskim praksama“, Dom omladine

18. decembar – tribina Fotografske organizacije Srbije, Tržni centar Zira, 17.00

Narodna biblioteka Srbije, 19.00

Beograda, tribinska sala I sprat, 14.00 do 17.00

Sinergijom svih značajnih činilaca na našoj fotografskoj sceni želimo da uspostavimo međusobnu saradnju, formulišemo zajedničke ciljeve i postavimo visoke standarde u profesiji. Takođe i da omogućimo rešavanje problema autorskih prava fotografa, ali i poštovanje etičkih standarda. Na tribini učestvuju učesnici iz zemlje i regiona.

– izložba Edwarda Keatinga, „Cities of New Yourk“ tržni centar Zira u 19.00

19. decembar – ulična izložba plakata, podzemni prolaz na Terazijama, kod Palate Albanija i na Zelenom vencu, 15.00

20. decembar – tribina „Zumiranje stvarnosti“ o medijima i fotografiji, UK Parobrod, 17.30

Savremena fotografija pruža medijima potpuno nove mogućnosti i načine da se obrate svojim čitaocima. Mnogi je koriste jer „govori više od hiljadu reči“. Brojni su i izazovi etike u vremenu opšte tabloidizacije i vladavine senzacionalizma. U trci za „ekskluzivnim“ fotografijama dolazi do kršenja etičkih normi i banalizacije javnog prostora. Da li su tiraži postali važniji od etičkih principa? Kako rešiti problem neprofesionalnog/neodgovornog ophođenja fotografa prema svojoj, ali i društveno važnoj profesiji?

– Izložba makedonskih autora, „Elema Monohromatik“ UK Parobrod, 19.00

21. decembar – prezentacija knjige Kameradesi „Dirty Season“, UK Vuk Karadžić, 14.30

– izložba fotografija „Prvi svetski rat“, UK Vuk Karadćić, 16.00

– radionica „Zauzmi pozu“, Akademija umetnosti

22. decembar – tribina „Katedra u kadru“ o profesiji profesora fotografije, UK Palilula, 17.00

Razvoj i promene u savremenoj fotografiji neminovno su uticale i na pristup njenom izučavanju, što su među prvima osetili i profesionalni edukatori, odnosno profesori fotografije. Da li su uspeli da se prilagode i kakva je njihova pozicija danas u Srbiji?

– izložba Foto saveza Srbije, UK Palilula, 19.00

– radionica “Hidro energetske fotografije” ETF

23. decembar – tribina “Otvoreno o fotografiji”, Dom omladine, 17.00

Fenomen fotografije u sebi skriva jedan medijski paradoks – najmasovniji i najprisutniji je medij, a o njemu se nedovoljno razgovara i javno debatuje. Zbog njenog sveprisustva u svim segmentima ljudskog života uzima se zdravo za gotovo. Prema njoj se zauzima površan i nekritički stav. Fotografija je prestala da bude pojedinačna i postala je jedno univerzalno telo. Kao da nema početak i kraj. Do te mere je univerzalna da sam pojam fotografija menja značenje.

– izložba Press Photo Srbija, najbolje medijske fotografije, Dom omladine, 19.00

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.